Çankaya belediyesi Norm-Altaş taşeronuna bağlı gece vardiyasında çalışan temizlik işçileri 8 Mart Cuma akşamı maaşlarının zamanında ödenmesi ve maaşlarında iyileştirme yapılması talepleriyle kısa süreli iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme gündüz vardiyasında çalışan işçilerin bir bölümü de destek verdi.
Norm-Altaş adlı taşeron firmada çalışan temizlik işçileri servis araçlarının Mamak Ege mahallesinde bulunan şantiyeye gelmeye başlamasıyla birlikte saat 20.00’de şantiye girişinde toplanmaya başladı. Tüm servis araçlarının gelmesinin ardından iş bırakma eylemin hangi taleplerle gerçekleştirildiğinin ortaya konulduğu metin okundu.
Okunan metinde eylemin talepleri şu şekilde sıralandı.
1- Maaşlarımızın düzenli ve zamanında ödenmesi.
2- Maaşlarımızda iyileştirme yapılması.
3- Sendika haklarımız.
4- Bayram mesailerimizin eksik ödenmemesi ve gece farkı olması.
5- Ehil olmayan kişilerin idari yönetimde olmaması, çalışanlara olumsuz muamele yapılmaması.
6- Banka promosyonları olması.
7- 24 saat doktor ve ambulansın olması.
Taleplerin okunmasının ardından talepler karşılanıncaya kadar iş bırakma eyleminin sürdürüleceği ifade edildi.
Eylemin sürdüğü sırada şantiye girişine gelen Norm-Altaş müdürleriyle eyleme öncülük eden işçiler arasında ortaya konulan talepler üzerinden tartışmalar yaşandı. İşçilerle konuşmaya gelen şirket Müdürleri işçilere muhataplarının kendileri olmadığını, maaşlardaki gecikmelerin Çankaya Belediyesinin şirkete zamanında ödeme yapmamasından kaynaklandığını, maaşlarda iyileştirme yapılması noktasında da kendilerinin bir şey söyleyemeyeceklerini bu konuda da muhatabın belediye olduğunu ifade ederek sorumluluğu kendi üzerlerinden atmaya çalıştılar.
Bu tutumun karşısında işçiler sorumlu kimse o kişinin şantiyeye gelmesini, işçilere bir açıklama yapmasını ve sorunlarının çözümü için adım atılmasını istediler.
Müdürler ile yaşanan tartışma sürerken üç-dört temsilcinin içeriye gelmesi ve diğer işçilerin çalışmaya başlaması üzerine tartışma bir süre daha devam etti. Yaşanan bir buçuk saatlik tartışmanın ardından işçilerin çoğu tepki gösterse de eyleme öncülük eden işçilerin görüşmeyi kabul etmesi ve kapıda bekleyen işçilere “verilen söze güveniyoruz onun için işimizin başına geçelim ve bölgelerimize çıkarak çalışmaya başlayalım” demesi üzerine işçiler bir sonuç alamayacaklarını ve sorunların temsilciler üzerinden tartışıldığında kandırılacakları düşüncesiyle gönülsüz olarak iş başı yaptılar.
Saat 20.00’de başlayan iş bırakma eylemi görüşmeye gidilmesinin ardından saat 21.30’da bitirilmiş oldu.
Eyleme Mamak İşçi Kültür Evi İşçi Komisyonu, BDSP ve TKP destek verdi.
Kızıl Bayrak/Ankara