DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası bugün Kadıköy'de 'Grev Yasakları ve Sendikal Haklar Konferansı' düzenledi. Konferans Kadıköy’deki Barış Manço Kültür Merkezi’nde 09.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun açış konuşmasının ardından başlayan 1. oturumun başlığı ‘OHAL’de iş güvencesi ve çalışma hakkı’ idi.
İlk olarak hukukçu İbrahim Kaboğlu konuştu. Kaboğlu, OHAL’de kamu emekçilerinin durumuyla ilgili konuştu. İkinci konuşmacı olan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ihraçlara ve iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına değindi. Okullara ayrılmayan bütçenin sermayeye teşvik olarak verildiğini ve eğitimin tamamen özel ve paralı hale getirilmek, tüm okulların imam hatibe çevrilmek istendiğini anlattı. Meslek liselerinin OSB'lerde ve tamamen sermayenin ihtiyacına göre kurulduğundan, kamuda yandaş kadrolaşmadan bahsetti ve bu durumlara mücadelenin son verebileceğini söyledi.
Konferansta üçüncü olarak Birleşik Metal-İş Örgütlenme Uzmanı Alpaslan Savaş konuştu. TÜSİAD'ın OHAL karşıtı açıklamalarına atıfta bulunarak, OHAL'in aslolarak patronlara yaradığına dikkat çekti. OHAL'in sendikal örgütlenme üzerindeki engelleri kurumsal hale getirdiğini belirtti. Sermaye devletinin valilik vb. kurumları ile kolluk kuvvetlerinin işçilerin mücadelelerine saldırılarını örnekledi. Grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığını söyledi. Metal TİS süreci vesilesiyle bu iş kolunda patronların ihracat rekorları kırdığını belirtti. 1. oturumun son konuşmacısı olan Çalışma ve Toplum dergisi editörü Murat Özveri işçi haklarının askıya alınmasının Türkiye tarihinde hep yaşandığını hatırlattı ve bu durumu Milli Korunma Kanunu vb. üzerinden örnekledi.
Başlığı ‘Grev yasakları ve OHAL’ olan 2. oturumda metal, petrokimya, cam ve havacılık iş kollarındaki grev yasakları konu edildi.
3. oturumda ‘Grev yasaklarına karşı küresel mücadele olanakları’ ele alındı. Bu bölümde IndustriALL Genel Sekreteri Valter Sanches, Nuran Gülenç, Doç. Dr. Aziz Çelik konuştu.
Son bölümde uluslararası alanda ve Türkiye'de grev hakkı ele alındı. Bu bölümde konuşan Doç. Dr. Aziz Çelik uluslararası hukukta grev hakkına dair mevzuattan bahsetti. ILO'nun grev ertelemesine dair söylediklerini aktaran Çelik, grevlerin yalnızca deprem gibi durumlarda ertelenebileceğini, siyasi nedenlerin grevlerin ertelemesine gerekçe yapılamayacağını söyledi. Türkiye'de bugüne kadar tüm grev ertelemelerinin hukuksuz olduğunu ifade eden Çelik, bu konudaki yasaları ve uygulamaları ele aldı.
Son olarak okunan sonuç bildirgesinde ‘grev engellenemez’ vurgusu yapıldı.
Konferansa yaklaşık 150 kişi katılırken katılımın yarıya yakını işçilerden oluştu.
Kızıl Bayrak / İstanbul