Birleşik Metal-İş Sendikası kuruluşunun 70. yılını Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinlik, Otomobil-İş ve Maden-İş sendikalarının yöneticilerinin katkısıyla hazırlanan ve Birleşik Metal-İş’in kuruluş sürecine giden dönemi anlatan “Derinden Gelen Kökler” isimli kitabın adıyla kutlandı.
Saat 19.00’da başlayan etkinliğe Maden-İş, Otomobil-İş ve Birleşik Metal-İş’in eski yöneticilerinin yanı sıra çeşitli sendika yöneticileri katıldı. Ayrıca Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Cengiz Makina, Bossal, Legrand, Kroman Çelik, Sarkuysan, Yücel Boru gibi fabrikalardan sınırlı sayıda temsili katılım oldu.
Etkinlik programında ilk olarak, sahne Bilgesu Erenus’a bırakıldı. Payidar şarksının hala güncel olmasından üzüntü duyduğunu ifade eden Erenus “Çünkü işçi sınıfı hala örgütlü değil” diyerek “Sendikalar işçi sınıfının devrimci örgütü olmalı” ifadelerini kullandı. Genel grevin önemine vurgu yapan Erenus’un, “Hele hele”, “Nereye payidar” şarkılarının yanı sıra Victor Jara’nın katledilirken seslendirdiği parçayla sunduğu dinleti büyük alkış topladı.
“Umutsuzluğa kapılmamalıyız!”
Erenus’a plaketini takdim eden Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da ardından konuşma yaptı. “İyi bir direniş ateşi dayanışmayla çoğalıyor” diyen Serdaroğlu grev yasaklarına ve sınıfa yönelik saldırılara değindi. Bütün kazanılmış hakların gasp edilmek istenmesini teşhir eden Serdaroğlu, baskı, yoksulluk ve işsizliğin arttığına değindi. Haksızlığa ve baskılara karşı boyun eğmeyeceklerini, bu yönde adımlar atan siyasi iktidara teslim olmayacaklarını ifade etti.
Serdaroğlu, referandum sonrasında başta hukuk olmak üzere uygulanan yeni sistemin muhalif bütün kesimleri bastırmayı amaçladığını belirterek muhaliflerin “terörist” ilan edilmesini teşhir etti. “Bilinç başkaldırıyla ortaya çıkıyor” diyen Serdaroğlu, “Bizler başkaldırıları çoğalttıkça bilinçleri de çoğaltacağız. Bunlar elbette söylendiği, yazıldığı kadar kolay değil. Ama şimdi isyan etme zamanıdır” ifadelerini kullandı.
Serdaroğlu “Sınıf mücadelesi dinamiktir. Bugün yenildi görünse de bizler bunu en az hasarla atlatmak durumundayız” diyerek umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini ifade etti. Serdaroğlu konuşmasını, “Derinden Gelen Kökler” kitabında emeği geçenleri selamlayarak sonlandırdı. Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından emperyalist-kapitalist sistemin yarattığı sömürü, savaş, baskı ve katliamları teşhir eden performans sergilendi.
“Sorunların çözümü sınıfın örgütlülüğü”
Ardından ise etkinliğe katkılarından dolayı Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptığı konuşmanın ardından plaketini Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan Türkler’den aldı.
Otomobil-İş Sendikası’nın Örgütlenme Sekreterliği’ni yapmış olan İsmail Aykanat’a söz verilirken Otomobil-İş ve Maden-İş sendikalarının birleşme süreçlerini anlatan Aykanat “Derinden Gelen Kökler” kitabının da bu döneme katkı sunacak bir eser olduğunu belirtti. Bugün yaşanan bütün saldırıların çözümünün işçi sınıfının örgütlü olmasına bağlı olduğunu ifade ederek “İşçi sınıfı iktidarda olmadığı sürece biz diğer partilerin kuyrukçusu olacağız” dedi.
Maden-İş Eski başkanlarından Mehmet Karaca ise salt ekonomik mücadele ile işçi sınıfının kalıcı kazanımlar elde edemeyeceğini belirterek siyasal mücadelenin de olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.
Suriyeli Göçmen Emeği araştırmasıyla Kemal Türkler Araştırma ödülünü alan İstanbul Üniversitesi’nden akademisyenlere de plaket verilmesinin ardından Bilkar’ın sunduğu müzik dinletisi eşliğinde kokteyl bölümüne geçildi.
Kızıl Bayrak / İstanbul