Bilinçli ve örgütlü bir işçi hareketi için ileri!

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası yaptığı yazılı açıklamayla metal işçilerini bilinçli ve örgütlü bir işçi hareketi yaratmak için mücadeleyi yükseltmeye çağırdı…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Ekim 2022
  • 16:30

TOMİS’in yaptığı yazılı açıklamayı aşağıda okurlarımızın bilgisine sunuyoruz…

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası merkezi yönetim kurulu olarak Ekim ayı toplantısını gerçekleştirdik. Toplantıda gündem değerlendirmesinin ardından sonuçlar çıkardık. Toplantı sonuçlarını özetlersek:

- MESS kapsamında olan fabrikalarda 3. dönem için geçerli olacak enflasyon oranı zammı belli oldu. Gerçeği yansıtmayan enflasyon oranının metal işçisine hiçbir yararı olmadı. Metal işçileri ciddi bir kayba uğradı. Metal işçileri ücretlerdeki kaybın giderilmesi için ek zam talebini yükseltti. Hoşdere Mercedes Fabrikası’nda çalışan işçiler fabrikanın duvarlarına, panolarına kendi taleplerini yazdılar. Ses çıkarma eylemi ile bir adım öne çıktılar. Ancak her renkten sendikal bürokrasi, yine uğursuz rolünü gösterdi. Ek zam talebini görmezden geldi. Bastırma ve sindirme operasyonlarını harekete geçirdi. İşçilerin haklı talebini bastırmak için sermaye ile birlikte hareket ettiler.

Metal işçisinin tepkili olmasına rağmen harekete geçen işçi sayısının azlığı, yeterli bir örgütlülükten yoksun olması hareketin ileriye çıkmasının önündeki en büyük engeller oldu. Ancak süreç bitmedi, daha yeni başlıyor. Ekonomik krizin etkileri gün geçtikçe büyüyor. Krizden payını alan metal işçisinin önünde yeni sözleşme süreci için daha bir yıl var. Yıl sonuna doğru asgari ücretin de belirlenmesiyle metal işçisi kendisine dayatılan açlık, sefalet koşullarına sesini yükseltecektir. Şimdiden yapılması gereken açık ve nettir: Tüm fabrikalarda bölüm bölüm örgütlenmek, komiteleri kurmak, metal işçisinin kazanımlarının güvencesi de olacaktır.

- Son 50 yılın en yüksek zammı yalanıyla belirlenen asgari ücretin sefalet ücreti olduğu çok geçmeden görüldü. Temmuz ayında yapılan zam da asgari ücretin açlık sınırı altında kalmasını engelleyemedi. 2023 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine daha aylar var. Ancak seçim sürecine hazırlık kapsamında çeşitli vaatlere başvuran AKP-MHP iktidarı, asgari ücret tutarı konusunda yandaş basın aracılığıyla “müjdeli haberler” servis ediyor. Sözde iyi bir zam olacağı söylenen tutarlar dahi şimdiden açlık sınırı altında kalıyor. 2022 yılı başında asgari ücretin belirlenmesinin ardından birçok işyerinde ek zam talebiyle mücadeleler yaşandı. Şimdi yapılması gereken, milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri öncesinde işyerlerinden başlayarak toplumun geniş kesimlerini kapsayacak şekilde bir mücadele hattı örülmelidir. Çünkü hayat pahalılığı her geçen gün artıyor.

İşçi sınıfının gündemi sadece asgari ücretin tutarı değil, artan hayat pahalılığına karşı verilecek mücadeledir. Başta metal işçileri olmak üzere işçi, emekçiler sermaye ve sözcüsü AKP-MHP iktidarına karşı güçlü bir mücadele vermedikçe asgari ücret sefalet ücreti olmaya devam edecektir. Sendikamız TOMİS, asgari ücretin tutarı için değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret için mücadele bayrağını yükseltmeye devam edecektir.

- Son zamanlarda birçok işyerinde banka promosyon ücretleri üzerine yoğun tepkiler açığa çıktı. Bazı fabrikalarda işçiler bu haktan yararlanırken, bazılarında yararlanamıyor. İşçilerin ücretleri üzerinden sermayenin kasasına aktarılan banka promosyonları işçinin hakkıdır. Özellikle metal işkolundaki fabrikalarda önemli bir sorun alanı olan banka promosyonları kayıtsız-şartsız tüm işçiler için bir hak olarak tanınmalıdır. Yasal güvence altına alınmalıdır. TOMİS olarak, banka promosyonu hakkının tanınması ve yasal güvenceye kavuşması için mücadele gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Yönetim kurulumuz, EYT, eğitim, sağlık ve seçim süreci gibi gündemleri de değerlendirip, metal işçilerinin işçi sınıfının lokomotif gücü olduğunun bilinciyle öncülük misyonunun gerekliliğini vurgulamıştır. Bilinçli ve örgütlü bir işçi hareketi için metal işçilerini harekete geçmeye çağırıyoruz.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası

TOMİS Yönetim Kurulu

11 Ekim 2022