BDSP’den İpekiş işçilerine ziyaret

Bursa BDSP grevin 6. gününde TEKSİF üyesi İpekiş işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ağustos 2013
  • 16:04

Bursa BDSP, sabah saat 10.00’da grevdeki İpekiş işçilerini ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarette BDSP’liler alana “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı ile girdi. İşçiler BDSP’lileri alkışlarla karşılayarak masalarına çağırdılar. BDSP adına bir konuşma yapılırken, grev silahını kuşanan işçilerin onurlu mücadelesi selamlandı. Ardından sohbetler başladı. Sohbet devam ederken alana gelen işçilerin sayısı da artmaya başladı. Sayı arttıkça konular da çeşitlendi

İşçiler çalışma koşullarından bahsederken hepsi de şunu söylüyor: “Kimse greve çıkmak istemez ama bizi mecbur bıraktılar. Biz fazla bir şey istemiyoruz, sadece hakkımızı istiyoruz.”

 

Dışı seni yakar içi beni…

Sürekli baskı altında çalıştıklarını öyle ki çalışma arkadaşlarını dahi grev alanında tanıdıkları belirten işçiler her yerin kameralarla donatıldığını, tuvalete, yemekhaneye , mescide ve revire gitmek için dahi defalarca turnikelere kartlarını basmak zorunda kaldıklarını dile getirdiler. Kısacası fabrikanın dışarından çok güzel gözüktüğünü ama içerisinin cezaevi gibi olduğunu belirtiyorlar.

 

Ailelerimize vakit ayıramıyoruz

Bazı bölümlerde kendilerine sorulmadan zorunlu mesailere bırakıldıklarını belirten bir işçi kendisinin son 3 Pazar günü çalıştığı, tatil yapmadığını sözlerine ekledi. Mesailere özel ve acil işlerinden kaynaklı gelemeyen işçilerden savunma istediklerini de belirttiler. Özellikle de kadın işçiler bundan muzdarip. Birçok anne çocuklarını yeterince göremediğini, onlarla ilgilenemediğini söylüyor.

9 senedir işçilik yapan bir kadın direnişçi de yeni giren bir işçiyle aynı ücreti aldıklarını üstelik işi bildiği için kendisine daha ağır işlerin verildiğini belirtti.

Ücretlerinin düşük olduğunu işlerin ağır olduğunu belirten işçiler yine de işlerini sevdiklerini ve çalışmak istediklerini dile getiriyorlar. Ama emeklerinin karşılığını alarak…

 

Basın bizi neden görmüyor?

Ayrıca işçiler grevlerinin gerek yerel basın gerekse de ulusal basın tarafından görülmediğini, çağırmalarına rağmen basının kendilerini dinlemediğini belirtiyorlar.

Bazı işçiler mücadelelerini büyütmek için çeşitli öneriler de getiriyor. Örneğin işçilerin ailelerini de alarak, çoluk-çocuk tencerelerle yürüyüş yapabileceğini söylüyorlar.

İpekiş işçileri mücadelelerinde kararlı. Yarın gerçekleştirecekleri eylem için basına ve emekten yana olan herkese çağrı yapıyorlar.

Yarın saat 17.00’de Altıparmak’ta bulunan şube binası önünden Kent Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirilecek.

Kızıl Bayrak / Bursa