Bayramı işsiz karşılayan işçi ve emekçilerin mücadelesi sürüyor

İşten atılan, hakları gasp edilen işçi ve emekçiler haklarını almak ve işlerine geri dönebilmek için mücadele ederken, bayramı işsizlik ve onun getirdiği sıkıntılarla karşıladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Haziran 2019
  • 12:32

Kapitalist düzenin efendileri bir kez daha bayramı yaşarken, sömürü ve kölelik düzeninin işsiz bıraktığı işçi ve emekçiler ise bir bayrama daha işsiz giriyorlar.

İnsanca çalışma-yaşam koşuları istedikleri ve sendikalaştıkları için işsiz kalan yüzlerce işçi bu bayramı da direnişle karşılıyor.

Kale Kayış işçilerinin başta iş sağlığı ve güvenliği olmak üzere kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı başlattıkları mücadele devam ediyor.

Silivri’deki fabrika önünde direnişlerinde iki ayı geride bırakan işçilerin direnişi bugün 61. gününde

Cargill’in Bursa’daki fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan işçilerinin direnişi bugün 413. gününde. Fabrika önünde kurdukları direniş çadırında sendikalı olarak işlerine geri dönmek için mücadele eden işçiler “Bizler bu direniş için bedel ödemeyi göze aldık, ödemeye de devam edeceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın” diyorlar.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin işten attığı DİSK/Sosyal-İş Sendikası üyesi 9 otobüs şoförünün Kent Meydanı’ndaki direnişleri de 331. gününde. CHP’li belediyenin bu saldırıya son vermesini ve tekrar işlerine dönebilmeyi isteyen işçiler bayram vesilesiyle yayınladıkları videoyla “Direne direne kazanacağız” vurgusunu yinelediler.

Sibaş işçilerinin direnişi ise 159. gününde. Aydın Söke’deki işyerinde Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler mücadelelerine devam ederken bayramı işsizlik ve buna bağlı olarak da ekonomik sıkıntı içinde geçiriyorlar. Direniş çadırında yer alan “Babam bana şeker alamıyo, çünkü işsiz” dövizi de işten atma saldırısının ailelere nasıl yansıdığını ortaya koyuyor.

KHK saldırılarıyla ihraç edilen on binlerce kamu emekçisi, çalışma hakları da gasp edildiği için bin bir sıkıntıyla yaşamlarını idame ettirmeye devam ediyor.

İhraç saldırılarına karşı başlatılan Yüksel Direnişi 939. gününde devam ederken direnişçi emekçilerden Acun Karadağ dün yayınladığı mesajda şunları söyledi: “Direniş başlayalı 938 gün, direniş alanında geçirdiğimiz beşinci bayram olacak. Asıl bayram AKP'den kurtulduğumuz, zulmün sona erdiği gün olsa da bekliyoruz dostlar. Bayramlaşalım, dayanışalım, birlikte kazanalım.”

Düzce’de ihraç edilen Mimar Alev Şahin’in direnişi ise 851. gününde.

Öte yandan İstanbul’da ise Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda da emekçilerin direnişi devam ederken dün alana çıkan Selvi Polat bir kez daha gözaltına alındı.

Belediyelerde ise seçimlerin ardından işçi kıyımları devreye girdi. Birçok belediyede işten atmalar yaşanırken İzmir Aliağa Belediyesi’nde ise Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube üyesi 6 işçinin direnişi iki haftayı geride bıraktı.

Çiğli Belediyesi tarafından işten atılan Tüm Bel Sen üyesi 19 sözleşmeli kamu emekçisinden 6’sı işe geri alınırken 13 emekçi ise direnişlerini sürdürüyor.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan ve direnişi sayesinde işine geri döneceği üzerine kendisine söz verilen Mahir Kılıç da CHP İstanbul il binası önüne taşıdığı direnişinin 15. gününde.

Nakliyat-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yürüttüğü araç muayene istasyonlarında işten atılan işçilerin direnişleri de devam ediyor. Muğla Tuvtürk’te işten atılan 18 işçinin direniş 296. gününde. Urfa Tuvtürk’te atılan 11 işçi ise direnişi 198. gününde sürdürüyor. Eskişehir’de Tüvtürk/Reysaş’ta işten atılan 15 işçinin direnişi de 196. gününde Eskişehir İstasyon ve Hilton önünde devam ediyor.

Hileli iflas ile hakları gasp edilerek Real ve Makro markette işsiz bırakılan işçiler de bu bayrama işsiz girerken yaptıkları eylemlerle haklarını aramaya devam ediyorlar.