Asistanlar şiddet, hakaret ve tehditlere karşı iş bıraktı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde (CTF) bir asistanın hasta yakını tarafından şiddete uğraması ve Prof. Dr. Halit Çam’ın bu durum karşısında şiddeti meşrulaştırarak asistanlara hakaret ve tehditler savurması bugün yapılan eylemle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Eylül 2015
  • 12:04

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde çalıştan asistan Dr. Gözde Apaydın 9 Eylül’de bir hasta yakını tarafından saldırıya uğrayarak darp edildi. Bunun üzerine asistan hekimler şiddeti protesto etmek için 11 Eylül’de öğretim görevlilerinin de desteğiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Eylemin devam ettiği saatlerde daha önce şiddet uygulayan hasta yakını tekrar polikliniğe gelerek olay çıkardı. Acil servisten sorumlu öğretim görevlisi Prof. Dr. Halit Çam ise şiddeti destekleyen ve asistan hekimleri tehdit eden söylemler savurdu.

Bütün bu yaşananlar karşısında sağlıkta şiddeti destekleyen, asistan hekimlere hakaret ve tehditler savuran Prof. Dr. Halit Çam hakkında soruşturma açılması ve soruşturma süresince de görevinden uzaklaştırılmasını talep eden asistan hekimler Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi ve İstanbul Tabip Odası’nın desteğiyle birlikte bugün hastane bahçesinde eylem gerçekleştirdi. Eyleme çok sayıda hasta ve hasta yakını da alkışlarıyla destek verdi.

Hastane bahçesinde kurdukları çadırın etrafında toplanan asistan hekimler saat 12.30’da “Sağlık’ta şiddete son!” ve “Onur kırıcı davranışlar ve şiddetin son bulmasını istiyoruz!” pankartlarını açarak basın açıklamasına başladı.

İlk olarak SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol söz alarak şiddeti ve Çam’ın tutumunu teşhir edip taleplerini dile getirdi.

“Konuşmayla şiddetin tekrarlanmasına zemin açtı”

Ardından sözü İÜ Demokratik Üniversite Girişimi Sözcüsü Prof. Dr. Raşit Tükel’e bıraktı. Saldırıya değinen Tükel, geçen hafta yaptıkları eylemin ardından Cerrahpaşa Yönetimi ile görüşme gerçekleştirerek sağlıkta şiddete karşı nasıl önlem alınabileceğini konuştuklarını belirtti. Ardından asistan hekimlerle de bu konuda bir toplantı yaptıklarını aktardı. Halit Çam’ın yaptığı konuşmayı teşhir eden Tükel, “Maalesef bir öğretim üyesi yaptığı bu konuşmayla aynı kişinin tekrar şiddet uygulamasına zemin açmıştır” dedi. Asistanlara yönelik hakaret ve mobbinglere de değinen Tükel, bu duruma karşı mücadelenin süreceğini ifade etti.

Ardından saldırıya uğrayan Dr. Gözde Apaydın söz alarak yaşadığı saldırıyı teşhir ederek kendisine destek olan hocalarına ve tüm asistanlara teşekkür etti.

“Senin gibi devrimcileri çok indirdim!”

Ardından CTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık Öğrencisi Doktorları adına basın açıklamasını Dr. Gözde Yüceer okudu. Yaşanan şiddet olayını aktaran Yüceer, saldırıya karşın bölüm sorumlusu Prof. Dr. Halit Çam’ın takındığı durumu teşhir ederken Çam’ın Dr. Gözde Apaydın’a “Zaten evlendiğin zaman kocandan da dayak yiyeceksin. Bunlar olağan şeyler” dediğini, hakaret ve tehdide maruz kalan acil doktoruna ise “O beyaz önlüğü giyiyorsan bu durumlarla baş etmesini bileceksin” dediğini aktardı.

Çam’ın saldırıya uğrayan arkadaşlarına yardıma gelen diğer asistanları ise o hastayla ilgilenmeleri için zorladığını belirten Yüceer, Çam’ın bu duruma itiraz eden asistan hekimlere ise şu hakaret ve tehditleri savurduğunu aktardı:

“Sen kim oluyorsun?”, “Sen kendini ne zannediyorsun?”, “Ben buranın hocasıyım. Burada her şeye ben karar veririm. Bunu o ezik aptal kafalarınıza sokun.”, “Daha senin altın bezlenirken ben Fenerbahçe’de senin gibilerin 10 tanesini indirip bindiriyordum. Sen adam mısın? Ben senin gibileri pazarda mal diye satarım.”, Bak seni enkaz altında bırakırım. Hastayı başına yıkarım. Seni ezerim.”, “Zamanında ben senin gibi devrimcileri çok indirdim. Seni de indireceğim.” “İtler, köpekler!” Hepinizin canını yakacağım. Defolun gidin! Militanlığınızı başka yerde yapın.”

“Taleplerimiz karşılanana kadar iş bırakma eylemi devam edecek”

Yüceer, bununla da yetinmeyen Çam’ın özel güvenliklerin zoruyla duruma karşı çıkan asistanları hastane dışına çıkarttığını belirtti.

Yüceer son olarak Halit Çam hakkında soruşturma açılmasını ve bu soruşturma sonuçlanana kadar can güvenlikleri nedeniyle görevinden uzaklaştırılması taleplerini dile getirerek şiddeti önlemek için alınması gereken önlemlere değindi. Talepleri gerçekleştirilene kadar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı asistanları olarak iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Basın açıklamasının ardından sağlıkçılar “Sağlıkta dönüşüm şiddete dönüştü!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganlarıyla çocuk acil bölümü önüne yürüyerek eylemi sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul