Asistan hekimler talepleri için eylemdeydi

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan asistan hekimler talepleri için bugün eylemdeydi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Aralık 2015
  • 15:06

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (EAH) çalışan asistan hekimler “Güvenli bir gelecek için emeğimize, Toplum sağlığı için mesleğimize sahip çıkıyoruz!” şiarıyla bugün gerçekleştirdikleri eylemde sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.

Saat 12.30'da eski başhekimlik önünde toplanan asistan hekimler kendilerine destek veren diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Başta ek ödemelerin kesilmesi ve sağlıkta şiddet olmak üzere, sorunlarını dile getirmek için toplandıklarını belirten asistan hekimler adına basın açıklamasını Samet Murat Aslan gerçekleştirdi.

“Her geçen gün artan iş yoğunluğunda ve güvensiz bir ortamda çalışmaktayız. Asıl amacının eğitim olduğu asistanlık yıllarımızı, performans sisteminin bizlere dayattığı şartlar altında sürdürmekteyiz” diyen Aslan, şu ifadelerle açıklamaya devam etti: “Son yıllarda sağlıkta dönüşüm adı altında; çalıştığımız kadar kazanacağımız vaadi ile getirilen performans sisteminin; aslında sağlık çalışanlarının hakkına göz diken, biz hekimleri para kazanma uğruna mesleki etik ilkelerden uzaklaştırıp tüccar mantığı ile düşünmeye zorlayan, sağlık kurumlarını ise ticarethanelere dönüştüren bir sistem olduğu her geçen gün daha da gözle görülür hale gelmiştir.”

Okmeydanı EAH'ta döner sermaye ek ödemelerinin %60-70 oranında kesildiğini belirten Aslan, hastane yönetimiyle yaptıkları görüşmede kendilerine “kurumun tüm sağlık çalışanlarının az çalıştığı” şeklinde bir gerekçe sunulduğu ve “daha çok çalışıldığı takdirde” ek ücretlerin eskisi gibi ödeneceğinin söylendiğini aktardı.

Aslan, hastane yönetiminin söylediğinin aksine Mayıs-Ekim ayları arasında sağlık çalışanlarının verdiği hizmet üzerinden hastanenin elde ettiği gelirlere bakıldığında, yönetimin açıklamasının gerçek dışı olduğunu belirtti.

“Taleplerimiz karşılanmazsa süresiz iş bırakacağız”

Aslan, sabit ek ödemelerin iki katına çıkarılarak genel bütçeden karşılanması ve emekliliğe yansıtılması, haftanın iki yarım gününün çekirdek eğitim programına göre eğitime ayrılması, asistan hekimlerin sağlık hizmeti sunumunun uzman ve eğitim kadrosu gözetiminde yapılması, asistanların tek başına poliklinik hizmeti vermesinin önüne geçilmesi ve sağlıkta şiddeti önlemek için atılacak adımların yer aldığı 10 maddelik talep listesini açıkladı. Taleplerinin karşılanmaması durumunda asistanlar olarak süresiz iş bırakacaklarını vurgulayarak açıklamayı sonlandırdı.

Eyleme destek veren hemşirelerden İrfan Yılmaz da söz alarak asistan ve hemşireler olarak en ağır yükü taşıdıklarını ve hakları için dayanışma içerisinde olacaklarını ifade etti.

Diş Hekimi Tülin Sönmez ise kendilerinin de ek ödemeler konusunda muzdarip olduklarını belirtti. Performans dayatması, sağlıkta şiddet ve nitelikli eğitim konularında asistan hekimlerle birlikte mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

İstanbul Tabip Odası adına söz alan Dr. Ozan Toraman da asistan hekimlerin yaşadığı sorunlara karşı mücadelelerinin süreceğini söyledi. Ayrıca Okmeydanı EAH'nin sağlıkta şiddet konusunda sicilinin kabarık olduğunu ifade ederek bugün de Dr. Ayşegül Bilen'in şiddetle karşılaştığını belirtti.

Konuşmalar sonrasında, “Yaşasın asistan dayanışması!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, Nitelikli eğitim istiyoruz!”, “Hastalar müşteri değildir!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganlarıyla A Polikliniği önüne kadar yürüyüş yapılarak eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul