“Asistan hekimler köle değildir!”

Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistanları ağır çalışma koşullarına ve performans sistemine karşı eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Mart 2016
  • 17:38

Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistanları bugün çalışma koşullarının yoğunluğuna ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için eylem gerçekleştirdi. Hastane önünde gerçekleşen eylemde, “Güvenli bir gelecek için mesleğimize sahip çıkıyoruz. Asistan hekim köle değildir!” pankartı açıldı.

Açıklamada, her geçen gün artan bir iş yoğunluğunda ve güvencesiz bir ortamda çalışıldığı söylendi. Yoğun çalışmaya rağmen giderek azalan ek ödemeler nedeniyle geçinmekte zorlandıkları anlatıldı. Çalışma koşulları şu sözlerle aktarıldı: “Can güvenliğimizin dahi olmadığı koşullarda ve fiziksel olarak son derece yetersiz imkânlarla 33 saat aralıksız çalışmaktayız. Azalan asistan hekim sayısı ve hastane kapasitesinin artışı sebebi ile iş yükümüz, altından kalkamayacağımız kadar artmıştır. Tıpta uzmanlık sınavı ile yeni başlayacak olan asistan hekimler için açılan kadro sayısındaki yetersizlik, koşullarımızın düzeleceğine dair umudumuzu kırmakta ve motivasyonumuzu düşürmektedir.”

Performans sistemi niteliksiz sağlığa yol açıyor

Açıklamada, sağlıkta dönüşüm ile uygulanan performans sisteminin kamu hastanelerini işletmeye çevirdiği ifade edildi. Hekimliğin bir performans işi olmadığı belirtilen açıklamada, “Hekimlik insan olabilmek, hastaya zaman ayırabilmek, hastayı (hastalığı) anlayabilmek ve çözüm bulabilmektir. Ne yazık ki hasta başına ayrılan 3-5 dakikalık süreler, bizlerin hastalara nitelikli bir sağlık hizmeti vermemizi, onları anlamamızı ve uygun tedaviyi seçebilme şansımızı elimizden almaktadır” denildi. Açıklamanın devamında, sağlıkta dönüşümün getirdiği sorunların ve somut gerçeklerin ortaya konmasının, bu sorunların çözümü için adım atılmasının talep edildiği belirtildi. Asistan hekimlerin talepleri okundu.

Açıklamada son olarak şunlara dikkat çekildi: “İş huzuru ve barışının bozulmasının sebebi sağlık çalışanları değil, onları gelecek kaygısı ile baş başa bırakan performans ve ek ödeme adaletsizliğidir. Güvenli bir gelecek için emeğimize, sağlıklı bir toplum için de nitelikli uzman eğitimine sahip çıkıyoruz.”

Kızıl Bayrak/İzmir