Arçelik’te yüzlerce işçi işten atıldı, Türk Metal sessiz

Arçelik’in Ankara’daki fabrikasında önceki gün yüzlerce sözleşmeli işçi işten çıkarıldı. Çerkezköy’deki fabrikada da 8 işçi “performans düşüklüğü”, 90 işçi sözleşmelerinin bittiği gerekçesiyle işten atıldı. Fabrikada yetkili Türk Metal ise işçi kıyımı karşısında sessiz kaldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Aralık 2018
  • 09:38

Kriz döneminde artan işten atma saldırılarına Arçelik’in Ankara ve Çerkezköy’deki fabrikaları da eklendi. Arçelik’in iki fabrikasından yüzlerce işçi işten çıkarıldı.

Ankara’da yüzlerce işçi çıkarıldı

Ankara’daki fabrikada çalışan 500’e yakın sözleşmeli işçinin sözleşmeleri uzatılmadı. İlk üç ayın ardından sözleşmeler iki kez 1’er ay uzatılmış, her uzatmada işten atmalar yaşanmıştı. Önceki gün son kalan sözleşmeli işçiler de işten atıldı. Yalnızca 30’a yakın işçi kadroya geçirildi.

Çıkış bildirimleri için mesai süresinin son yarım saatini bekleyen ve son ana kadar birçok kişiye kendilerinin kadroya geçirileceğini söyleyen yönetim, işten atılan işçilerin birkaç ay sonra tekrar çağrılabileceğini, bu durumda kadrolu işbaşı yapacaklarını öne sürerek tepkilerin olası tepkilerin önüne geçmeye çalıştı.

İşten çıkarıldığını duyan işçiler arasında ağlayanlar olurken, yaşananları Metal İşçileri Birliği’ne anlatan bir işçi, fabrika sahiplerinin kendilerini kullanıp işten attıklarını belirterek şunları ifade etti:

“Neye veryansın edeceğime şaşırıyorum. Fabrika sahiplerinin bizi kullanıp işten atmasına mı, yönetimin patrona yaranmak için yüzlerce kişinin umuduyla oynamasına mı, aidatlarımızı yiyen ve hakkımızı savunmayan sendika yöneticilerinin fabrika yönetimiyle birlikte kalacaklar listesi hazırlanmasına mı, kadro almak için yapılan torpil savaşlarına mı, kadrolu işçilerin kendi hakları için bile birlik olamayıp bizlerin işten atılmasına seyirci kalmasına mı, devletin ve hükümetin sözleşmeli ve işkur aracılığıyla kiralık işçiliğin önünü açmasına mı?”

Birlik olmak için çaba harcamak gerektiğini belirten işçi şöyle devam etti:

“Kızacak o kadar şey var ki? Fakat kızmak hiçbir şeyi çözmüyor. Ya birlik olmak için çaba harcayacağız, ya da ezilip gideceğiz bugünkü gibi. Kadrolu arkadaşlarıma da diyeceğim şu ki, kadro hakkı denilen hak birlik olmazsan hikayeden ibarettir. Yarın sudan bahanelerle kapının önüne konulman hiç de uzak değil. Kendin için, arkadaşların için ve tüm işçiler için bir şeyler yapmanın zamanıdır artık. Çünkü kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz...”

Çerkezköy’deki fabrikada da işçi kıyımı

Arçelik’in Çerkezköy’deki fabrikasında da işçi kıyımı yaşandı. Motor bölümünde çalışan 8 işçi “performans düşüklüğü” bahanesiyle işten atılırken, kurutma fabrikasından da 90 işçi sözleşmeleri yenilenmeyerek işten çıkarıldı.

Türk Metal sessiz

Fabrikada yetkili Türk Metal ise işten atmalar karşısında sessiz kaldı. Daha geçtiğimiz Pazar günü yapılan Çerkezköy şube genel kurulunda konuşan Türk Metal şefi Pevrul Kavlak’ın “Krizin yükünü işçilere ödetmeye kalkmayın” diye esip gürlemesine rağmen işçi kıyımı karşısında yaşanan bu sessizlik, Türk Metal’in söylemlerinin şov ve aldatmacadan öte bir anlam taşımadığını gösterdi.