İş mahkemelerinde dava açmak için arabulucuya gitme zorunluluğu getiren yasa, yeni yıldan itibaren yürürlükte olacak. Yasanın ayrıntıları ise sermayenin işçi düşmanlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Halihazırda yılları bulan ve işçi için bir hayli masraflı olan dava süreçleriyle ilgili işçilerin tepkisini suiistimal eden AKP iktidarı, meclisten geçirdiği yasayla birlikte işçinin karşılaştığı zorluklara farklı bir boyut eklemiş oldu. İşçinin alacaklarını ve tazminatını mecburen ortada bırakması ve işe geri dönmesinin fiilen engellenmesi anlamına gelen yasaya göre, arabuluculuk masrafları da, işçilere ödettiriliyor.
İşçi ve patron “arabulucu” vasıtasıyla anlaştığı oranda arabuluculuk ücreti işçi ve patron tarafından “eşit” olarak ödenecek. Anlaşma sağlanamadığı durumlarda ise arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saatlik ücreti hazineden, kalan kısım ise yine patron ve işçi tarafından “eşit” olarak ödenecek.
“Eşit olarak ödeme” adı altında, işçilere zorunlu masraf çıkaran yasa ayrıca, arabulucu görüşmelerinin ilk toplantısına mazeret bildirmeksizin katılmayan ve bu sebeple arabulucu faaliyetini sonlandıran tarafa arabulucu ücretinin tamamını ödettiriyor.
İşçi patron uyuşmazlıklarında 2017 yılı için arabulucuya ödenecek ücret tarifesi şöyle belirlendi: İlk 30 bin TL için 1.800, sonra gelen 40 bin TL için 2 bin, sonra gelen 80 bin TL için 3 bin 200 TL, sonra gelen 250 bin TL için 7 bin 500 TL; 100 bin TL’lik alacak için ise 5 bin TL.