Antep’te Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan “Türkiye’nin 2’inci büyük cami inşaatı” denilen inşaattaki ahşap iskelenin çöküşü sonucu 2 işçi yaralanmış, inşaat mühendisi Korkut Küçükcan ise göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti.
Makina Mühendisleri Odası Antep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, ahşap iskelenin senelerdir inşaat içerisinde olduğunu, mevsimsel geçişler sırasında ahşapların çürüdüğünü ve bu yüzden çöktüğünü belirterek belediyenin “hayırsever” dediği şirketler için usulsüzlüklerin göz ardı edildiğine dikkat çekti.
Projesiz inşaat
BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, cami inşaatının projesiz bir şekilde hiçbir önlem alınmadan yapıldığını söyleyen Ovayolu “Bu ölçekte büyük bir caminin projelendirilmeden yapıldığı aşikar. İnşaatta, içeriye iş makinelerini sokacak kapı dahi yok. Komple betonarme, sadece küçük kapılar var. Bize gelen bilgilere göre statik, betonarme projeleri yok. Cami inşaatı ne zaman başlamış, mimari proje ne zaman onaylatılmış o da soru işareti. İnşattın yapı ruhsatı dahi yok” ifadelerini kullandı.
“Hayırsever” şirketler...
Ovayolu, Belediyenin kendi deyimiyle “hayırsever” şirketlere cami projesini yaptırdığını ancak projeyi yapan şirket olan Edacan İnşaat’ın sahibinin 15 Temmuz sonrası “FETÖ”den kaynaklı cezaevine girdiğini belirtti. Ovayolu “Yaklaşık 7-8 yıl önce inşaatı başlayan, inşaata başlandığı dönemde Türkiye’nin en büyük camisi olma sıfatı taşıyordu. Var olan tramvay yolunu değiştirerek, yolu ortadan keserek cami projesi yaptılar. Belediye başkanı, Edacan İnşaat gibi bir çok ‘hayırsever’ firmayla anlaşarak projeyi yaptırdığını açıklamıştı. 15 Temmuz’un ardından şirketlerin ‘FETÖ’ ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle el konuldu” diye konuştu.
Usulsüzlükler göz ardı edildi
İnşaatın maliyetlerini “hayırsever” şirketler yaptığı için belediyenin birçok şeyi göz ardı ettiğini belirten Ovayolu “Kanunsuzluğu başta belediye işliyor. Buraya hayırsever yapıyor diye çoğu şey göz ardı edilmiş. Zaten hayırsever yapıyor, zorluk çıkartmayalım diye her şey görmezden gelinmiş. Caminin projesi olsa kubbenin nasıl kapatılacağı belli olmaz mı? Ahşap iskele onca zaman orada durur mu? 7 sene sonra arkadaştan neden böyle bir hizmet alıyorlar?” ifadelerini kullandı.
Olay yerinde hayatını kaybetti
Olay anında birçok ajans Küçükcan’ın göçük altında yaralı şekilde çıkartıldığını ve hastanede hayatını kaybettiğine dair haber yapmıştı. Ancak hastane yetkilileri yaptığı açıklamada Küçükcan’ın hastaneye gelmeden hayatını kaybettiği tam ölüm saatin otopsiden sonra ortaya çıkacağını belirtti.
Hatalar silsilesi
İş güvenliği zaaflarının kabul edilemez olduğunu belirten Ovayolu sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Eğer cami önceden projelendirilseydi, araçların inşaat alanına girmesi için açık aralıklar olsaydı, arama çalışmaları daha hızlı olurdu. Birçok hata silsilesi var. Türkiye’nin en büyük camisi sıfatıyla yapılan bir projede böylesi iş güvenliği zaafların olması, kamunun bu kadar vurdum duymaz hareket etmesi, hayırsever yapıyor diye çoğu şeyin göz ardı edilmesi kabul edilebilir değil.”