Ankara İşçi Meclisi’nden 1 Mayıs forumu

‘Dünü ve bugünü ile 1 Mayıs ve işçi sınıfı hareketi’ sunumunun yapıldığı forumda, bu yılki 1 Mayıs’ın gündemleri ve hazırlıkları üzerine tartışmalar yürütüldü.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Nisan 2018
  • 15:54

Ankara İşçi Meclisi “Özgürlük emek ister” şiarı ile 1 Mayıs gündemli toplandı. Metal, tekstil, taşıma, hastane, gıda, inşaat ve belediye iş kollarından işçiler 1 Mayıs’ın gündemlerini tartışarak 1 Mayıs’a nasıl hazırlanacaklarını konuştu.

Bugün saat 14.00’te başlayan etkinlik, 22 Nisan 2001’de ölümsüzleşen devrimci işçi Hatice Yürekli şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşmasında 1 Mayıs’ın tarihçesine kısaca değinildi. 8 saatlik iş günü talebi ve çalışma koşullarının ağırlığı üzerinden 1 Mayıs’ın gündeme geldiği dile getirildi. Savaş ve saldırganlık politikalarının işçi sınıfını yoğun olarak etkilediği ve işçi sınıfının bu politikaya yedeklendiği söylendi.

Foruma geçmeden önce, ‘Dünü ve bugünü ile 1 Mayıs ve işçi sınıfı hareketi’ başlığıyla bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda 1 Mayıs’ı ortaya çıkaran koşullarına, 14-18 saatlik çalışma gününe ve 1850’li yıllarda buna karşı başlayan mücadeleye değinildi. Yıllar boyunca verilen mücadeleden sonra ilk olarak 1917’de Ekim Devrimi ile bu hakkın kazanıldığı belirtildi. İşçi iktidarı ile çalışma saatlerinin düşürüldüğü söylendi. Burjuvazinin iktidarda olduğu ülkelerde 1 Mayıs’ın, iki sınıfın karşı karşıya geldiği bir kavga günü olduğu belirtilirken, Türkiye’de bu sürecin daha geç yaşandığı hatırlatıldı. Bunda Türkiye’nin geç kapitalistleşmesinin önemli bir etken olduğu ifade edilerek Türkiye’deki 1 Mayıs’ların lokal işyeri eylemleri ile ortaya çıktığının altı çizildi. 1960’lı yıllarda işçi sınıfının mücadelesinin daha çok ekonomik temelli gelişirken ‘70’li yıllarda daha çok siyasallaştığı söylendi. Ardından ‘80’li yıllarda darbe ile sınıf mücadelesinin önünün kesildiği ve ‘80’lerin sonuna doğru tekrar canlanmaya başladığı belirtildi. 2000’li yıllarda sınıf hareketinin gerilediği söylenerek mücadelenin daha çok işyeri ölçekli direnişlere çekildiği belirtildi. Bu gerilemeye rağmen yakın tarihte yaşanan Tekel, Greif, Metal Fırtına gibi direnişlerle sınıfın bir çıkış yolu aradığı belirtildi. OHAL’e karşı mücadeleye çağrı yapılarak sunum sonlandırıldı.

Ardından forum kısmında “Neden 1 Mayıs’a katılmalıyım?” sorusuna yanıt arandı. Çeşitli iş kollarından işçilerin söz alarak birlik ve mücadele çağrısı yaptığı forum, canlı bir şekilde yürütülen tartışmalarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara