Amasya’da işsiz kalan madenciler açlık grevine başladı

Yeni Çeltek maden ocağı işletmesinde çalışan işçiler, işletmenin kapatılmasından dolayı işsiz kaldıkları için sorunlarının çözülmesi talebiyle açlık grevine başladılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Eylül 2019
  • 16:49

Amasya’nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde bulunan Yeni Çeltek maden ocağı işletmesi hakkında Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.Ş’nin Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji A.Ş. ile sözleşmesini iptal etmesi üzerine burada çalışan 253 maden işçisi işsiz kaldı.

İşsiz kalan 253 işçiden 50’si sorunlarına çözüm talep eden dilekçeler yazıp yetkililere vererek ocağa inip açlık grevine başladılar.

İşçilerin örgütlü olduğu Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven eylem üzerine açıklama yaptı. İşletmenin 2013 yılında Soma Holding’e rödovans yöntemiyle verildiğini hatırlatan Güven, ilk aşamada Soma Holding’in 13 işçinin işine son verdiğini belirtti.

Soma Holding’in zulmü

Soma Katliamı sonrasında eylem yapmadan ücretlerini alamadıklarını ifade eden Güven “Bizim bu Soma’nın zulmünden kurtulmamız gerekiyor” dedi. Son durum hakkında bilgi veren Güven, ismini değiştirerek Yeni Anadolu yapan Yeni Çeltek’in 5 Ağustos’ta Soma Holdinge Gürmin A.Ş.’ye ihtar verdiğini ve bir ay sonra rödovans ihalesini iptal edeceğini bildirdiğini söyledi. İptal kararına gerekçenin, Gürmin A.Ş.’nin hiçbir yükümlüğünü yerine getirmemesi olduğuna değinen Güven, “Bugün itibariyle Soma Holding Gürmin A.Ş.’nin sözleşmesi iptal oluyor burada. Sözleşme iptal olduğu için buradaki 253 kişi de işsiz kalıyor. Bizim bu zamana kadar 1 aydır uğraşıyoruz” dedi. Güven, konuşmasında AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın “hiçbir işçi hak kaybına uğramayacak” sözünü de teşhir etti.

Yeraltı bizim ekmeğimiz”

“Biz işletmemize geldiğimizde bize denildi ki siz işsizsiniz” diyen Güneş Tiryaki adlı işçi de haklarını alana kadar yeraltını terk etmeyeceklerini vurguladı. “Yeraltı bizim ekmeğimizdir, çocuklarımızın geleceğidir” diyen Tiryaki, Kimse bizim çocuklarımızın geleceğini kendi emelleri uğruna ateşe atamaz. Biz buna izin vermiyoruz. Arkadaşlarımızla beraber yapacağımız mücadelede hep beraber olup, iş sonuçlanana kadar yer altında bütün eylemlerimizi yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

12 yıldır madende çalışan Rıdvan Yavuz da “Açlık grevi bizim için olumlu bir şeklide sona erdirilene kadar biz de burada arkadaşlarımızın yanında sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz” vurgusu yaptı.