AKP 12 Eylül rejimine rahmet okuttu: 7 kez grev yasaklandı

Binlerce metal işçisinin 29 Ocak sabahı 10 kentte başlattığı grev sermaye sınıfını korkuttu. Metal patronlarının örgütü MESS’in imdadına ise AKP yetişti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Ocak 2015
  • 16:45

Bakanlar Kurulu kararıyla metal grevi yasaklandı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararda grevin "milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu" öne sürülerek 60 gün süreyle ertelendiği, yani yasaklandığı duyuruldu.

Bu yasak, 12 Eylül askeri faşist darbesinin izinden giden AKP’nin uygulamaya koyduğu ilk yasak değil. Dinci-gerici AKP’nin hükümet koltuğuna oturduğu 2002 seçimlerinden bu yana farklı sektörlerde 7 kez grev yasağına başvuruldu.

'Hava işkolunda grev yasağı' öngören yasa teklifi ise 2012 yılında önce TBMM’den geçirildi. İşkolundaki grev yasağı daha sonra kaldırıldı.

Patronların talimatıyla alınan grev yasakları metal grevinde olduğu gibi "Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” denilerek gerekçelendirildi.

 

Lastik işçisine grev yasak

2002 seçimlerinin ardından hükümet koltuğuna oturan AKP’nin yasak koyduğu ilk grev 1 Temmuz 2003’teki Petlas grevi oldu. Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Petlas’taki grev "milli güvenlik" gerekçesiyle yasaklandı. Grev uygulamasının günden bir gün önce lastik işçilerinin grevi yasaklandı.

Grev yasağından DİSK/Lastik-İş Sendikası üyesi binlerce lastik işçisi de payına düşeni aldı. Lastik-İş’in Goodyear, Türk Pirelli ve Brisa’nin Kocaeli ve Adapazarı’nda kurulu lastik fabrikalarında binlerce işçinin grevi 21 Mart 2004’te engellendi. Karar yine aynıydı: “Milli güvenlik bozuluyor”

 

Grev yasakları cam işçisini vurdu

AKP döneminde grev yasakları en çok cam işçisini vurdu. Cam işkolundaki ilk grev yasağı 8 Aralık 2003 tarihinde Şişecam grevine getirildi. Grev uygulama tarihinden bir gün önce verilen grev yasağına karşı Kristal-İş Sendikası’nın açtığı dava sonucunda Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu kararın ardından 30 Ocak 2004 tarihinde Şişecam'ın ülke genelindeki fabrikalarında yeniden başlayan grev Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Şubat 2004 tarihinde ikinci kez yasaklandı. İkinci yasağın yanına ikinci bir gerekçe de getirildi: “Genel sağlık”

2014 yılına gelindiğinde ise AKP iktidarı gücünü pekiştirmiş ve gemi azıya almıştı. Şişecam’ın ülke genelindeki 10 fabrikasında 6 bine yakın işçinin başlattığı grevin 8. gününde (27 Haziran 2014) Kristal-İş Sendikası üyesi işçilerin grevi "genel sağlık ve milli güvenlik" gerekçesiyle Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı. 60 günlük grev erteleme süresinin ardından cam işçileri fabrikalarda referanduma giderek “greve devam” kararı aldı. Ancak, tabanın iradesini çiğneyen Kristal-İş Sendikası yönetimi satış sözleşmesini imzaladı.

Türkiye Maden-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Erdemir Madencilik AŞ’de 2005 yılında işçilerin toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı almasının ardından Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Eylül 2005’te grev yasaklandı.

Son grev yasağı ise metal grevinin başlamasından bir gün sonra MESS’in talimatıyla alındı. 15 bin metal işçisinin grevi Bakanlar Kurulu tarafından 30 Ocak’ta yasaklandı.