Mersin Akkuyu'yu çöle çeviren Akkuyu Nükleer Santrali, bu kez de işçilerin isyanı ile gündeme geldi. Aylardır ücretlerini alamayan ve servis araçları konusunda sıkıntıya düşen işçiler, Akkuyu'da yolu kapatarak eylem yaptı.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Akkuyu Nükleer Santral inşaatı önce doğayı, şimdi de işçileri vurdu. Yarın tüm Mersin'i vuracak. Bunun adı zorbalıktır, köleliktir ve sömürüdür. İşçilerin canı ranta ve inşaata kurban ediliyor. Akkuyu Nükleer inşaatını derhal durdurun. Katliamlara son verin” dedi.
Sözcü’de yer alan haberde Antmen, Akkuyu'da çok büyük bir doğa katliamı yaşandığının altını çizerek, “Daha şimdiden Mersin Akkuyu'ya nükleer bir bomba düşmüş gibi. Binlerce ağaç kesildi. Hayvanlar yerinden oldu. Önce doğa şimdi de işçiler bu katliamdan nasibini aldı. Yarın bir patlamada yaşanacak felaket Çernobil'i bile aratır. Reaktörün geleceği kısım kendi kendine iki kere çatladı. Orası deprem bölgesi. İnşaat alanının altı bataklık. Tüm Mersin saatli bir nükleer bombanın üzerinde duruyor” ifadelerini kullandı.
Korovirüs dinlemeden çalıştılar
Antmen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Akkuyu'da inşaatın Covid-19 (koronavirüs) sürecinde dahi devam ettirildiğini belirterek, “Koronavirüs salgını başladığından beri inşaat hiç durmadı. Birçok işçi sağlıksız ortamda çalıştırıldı. Hastalığa yakalanan işçiler var. Doğru dürüst test dahi yapılmadı. 6 bine yakın işçi şu anda hastalık riskiyle karşı karşıya. Bu yetmezmiş gibi ne maaşlarını alabiliyorlar ne de doğru dürüst bir servis olanağına sahipler” dedi.
Hedef, ihtiyacın yüzde 10'unu karşılaması
2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santralı Projesi'nin yaklaşık 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri bin 200 megavat gücünde dört reaktörden oluşan santralın üretime başlamasıyla Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılaması hedefleniyor.
Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından yürütülen projede, devletlerarası yapılan anlaşma gereği ilk ünitenin temeli atıldıktan yedi yıl sonra devreye alınması planlanırken, Türkiye'nin talebi üzerine bu tarihin 2023 yılına çekilmesi hedefleniyor. Santraldeki diğer ünitelerde birer yıl arayla devreye girecek.
Yakıt türü uranyum dioksit
Yakıt türü olarak hafif zenginleştirilmiş uranyum dioksit kullanılacak. Güç ünitesi, reaktör adası ve türbin adasından ibaret. Birinci çevrim radyoaktif. Burada reaktör, dört ana devridaim sistemi, dört ana devridaim pompası, dört buhar üreteci ve bir basınçlayıcıdan ibaret. İkinci çevrim radyoaktif değil.
Bu kısım besleme pompaları ve suyu tekrar temizleme sistemi, yüksek basınç ısıtıcıları dahil olmak üzere, buhar üreteci buhar çıkışı, taze buhar hattı, türbin ve türbin buharını tekrar temizleme sistemi, yoğuşturucu pompaları, alçak basınçlı tekrar temizleyen ısıtıcı sistemi, yoğuşturucu sistem, gaz giderici sistem, besleme suyu sistemi mevcut.
Türbinde kompresör ünitesi, besleme suyunun tekrar temizletici ısıtma tesisatı, su-buhar ayırıcıları – buhar ısıtıcıları ile, buhar boşaltma tesisi mevcut. Kendi ihtiyacı için devamlı olmayan ve çevrime kimyasal işlem görmüş ek ısıtılmış su alma sistemi de mevcut.
Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ortaklığından çekilmişti. CKK konsorsiyumu 4 bin 800 megavat kapasiteli ve yatırım bedeli 20 milyar dolar olan Akkuyu NGS'ye ortak olma konusunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ile yaptığı görüşmelerde ticari konularda anlaşmaya varamamıştı.