Aile hekimleri iş bıraktı

Aile hekimleri “ceza yönetmeliği”ne karşı tüm illerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi, 28 Ağustos’ta Ankara’da gerçekleştirecekleri eyleme çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ağustos 2021
  • 18:56

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, pandemi döneminde yürürlüğe giren, iş güvencesi ve özlük haklarını olumsuz etkileyen yeni yönetmeliğe karşı tüm illerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Adana’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştiren sağlık emekçileri “haksızlık varsa biz yokuz” dedi. Adana Aile Hekimleri Derneği adına basın açıklamasını okuyan Kadir Can Tuncel pandemi dönemi boyunca sahada görev başında özveri ile çalıştıklarını vurguladı.

“Kabul etmiyoruz”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“İşte bu zor şartlar altında bizler görevimizi yaparken, Ankara’da 3-4 bürokrat ortalığı karıştırmak adına (amaçları ne ise artık) sayın Sağlık Bakanı’nı, sayın devlet başkanını kandırarak ‘aile hekimlerine para veriyoruz, onların işlerini kolaylaştırıyoruz’ yalanını söyleyerek, almadığımız ve asla da alamayacağımız ücretleri de içeren, yerine getirilemez şartlarla dolu, ağır cezalar içeren baskı ve zulüm yönetmeliğini çıkarmışlardır. Mazeretli dahi olsanız 5 nöbete gelmemeniz iş akdi feshini gerektirmektedir. Allah göstermesin kaza geçirseniz, hastalansanız iş akdiniz fesh edilmektedir. Kabul edilebilir değildir. Yıllardır aile hekimliği adına maliyeden parayı alıp başka kaynaklara aktarmayı adet haline getiren bu insanlara dur demenin vakti gelmiştir.

Aile hekimliği birimlerine ait personelin parasını devletten almalarına rağmen aile hekimlerinin %20 si aile sağlığı çalışanları olmadan hizmet vermeye zorlanmış, idareden çalışan talep edenler de tehdit edilmiştir.

Son yönetmelikle zaten açlık sınırında, pandemi ve diğer iş yükü altında ezilen aile sağlığı çalışanlarının maaşlarından 500 lira, aile hekimlerinden 1500 tl kesilmiştir. Ağır iş yükü altında sistem çökme noktasına gelmiştir.

Bu ve bunun gibi birçok baskı içeren yönetmeliği kabul etmiyoruz.”

Zulüm ve baskı yönetmeliği kalkana kadar mücadelenin süreceğini vurgulayan açıklamaya destek veren kurumlar TTB, AHEK, TSS, Memur-Sen olarak açıklandı.