Yakınlarını iş cinayetlerinde yitiren Adalet Arayan İşçi Aileleri, önlemlerin alınması, sorumluların yargılanması ve iş cinayetlerinin yaşanmaması için başlattıkları Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni sürdürüyor.
Her ayın ilk pazarı gerçekleştirilen nöbetin 66.’ncısı Şırnak’ta maden ocağında ve Endonezya’da havai fişek fabrikasında yaşamını yitiren işçilere adandı.
Saat 13.00’te Taksim Galatasaray Meydanı’nda toplanan aileler, “İş cinayetleri davalarında cezasızlık kader olmasın! İş cinayetlerini durdurmak için sürdürülen adalet mücadelelerine destek verin!” pankartının yanı sıra iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını açarak eylemlerine başladılar.
“Bütün işçilerin insani koşullarda çalışmalarını istiyoruz”
Bu ayki nöbetin basın açıklamasını Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk okudu. İSİG Meclisi’nin verilerine göre; 2015’te en az 1730, 2016 1970, 2017’nin ilk 9 ayında 1485 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini belirten Çabuk, Bu ayki nöbeti Şırnak’taki maden ocağında göçük altında yaşamını yitiren 7işçi ile Endonezya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 47 işçiye adadıklarını ifade etti.
Şırnak’taki iş cinayetiyle ilgili şu ifadelerle açıklamaya devam etti:
“17 Ekim 2017'de, 14:30 sularında Şırnak kömür ocakları bölgesindeki 1 nolu açık kömür ocağında meydana gelen göçükte 7 işçi hayatını kaybetti. İşçiler çay molasındaydı. Ağır yaralı 17 yaşındaki çocuk işçi 22 Ekim’de aramızdan ayrıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kömür ocağının ruhsatsız, ‘kaçak’ olduğunu, MİGEM’in 2013’te ocağın faaliyetini durdurduğunu açıkladı. Ancak 11 Mart 2017’de TKİ Genel Müdürlüğü’nün ocağı Resmi Gazete ilanıyla ihaleye çıkardığı ortaya çıktı. ‘Kaçak’ denilen ocağın Acarsan Holding’e ait olduğu, taşeron bir firmanın işlettiği iddia ediliyor. Herkesin gözü önünde çalışan, çıkardığı kömür satın alınan bir yer ‘kaçak’ ilan edilerek sorumluluktan kaçılamaz. Şırnak’ta 2013’ten bu yana kölelik koşullarında çalışan madencilerden 19’u hayatını kaybetti.”
Endenozya’da ise 26 Ekim 2017’de Tangerang bölgesinde üç saat arayla meydana gelen iki patlama ve yangında en az 47 işçinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını söyledi.
İş cinayetlerini lanetleyen Çabuk; “Bütün işçilerin insani koşullarda çalışmalarını istiyoruz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.
BEDAŞ’taErkan Keleş’in, Gemlik Gübre’de Uğur Çavdar’ın katledilmesi ve Soma davalarının konuşulmasıyla devam eden nöbette; “Meslek örgütlerinin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin daha çok desteği gerekiyor” dendi.
Av. Erbay Yucak ise hukuki süreçlere ilişkin bilgi verdi.