“Özgür sanat, özgür tiyatro!”

Kadıköy Tiyatroları Platformu, Dünya Tiyatrolar Günü’nde eylem yaparak sanat üzerindeki baskılara dikkat çekti, “Özgür sanat, özgür tiyatro” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 27 Mart 2018
  • 17:37

Kadıköy Tiyatroları Platformu, Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla yürüyüş ve basın açıklaması yaparak “Özgür sanat, özgür tiyatro” dedi.

Saat 17.30'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi önünde toplanılarak “Yaşasın 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. Bir hayalden bir dünya kuranların günü kutlu olsun” pankartı açıldı. Buradan Bahariye Caddesi’ne çıkıldı. Bando eşliğinde şarkılar söylenerek "Yaşasın tiyatro!", "Bize her yer tiyatro!", "Özgür sanat özgür tiyatro!" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Çevredekilerin de alkışlarıyla desteklediği kitle Süreyya Operası önüne geldiğinde, yürüyüş sırasında da dağıtılan bildiri okundu.

“Tiyatro ve sanata devlet baskısı”

Bildirinin okunmasının ardından Bahariye Caddesi üzerinden Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na doğru yürünmeye devam edildi. Parka gelindiğinde tekrar okunan bildiride şu ifadeler yer aldı: “Bugün 27 Mart. Emperyalist devletlerin barbarlığına karşı, tiyatronun insanı savunmasının yeni yaşı. Kutlu insanın kendini, düşlerini, sanatla savunması.

Bugün 27 Mart. Tiyatro kapılarının polislerce dolaşıldığı, sansürün, yasakların A4 kağıtlarına resmi mühürlerle yazıldığı; umudun, barışın sesinin kısılmaya çalışıldığı bu zamanlarda, yaşasın bir hayalden bir dünya yaratanların çılgınlığı!”

Devamında Zehra İpşiroğlu’nun kaleme aldığı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Ulusal Bildirisi okundu. BildirideÖyleyse baskıcı toplumlarda tiyatronun işi daha mı kolay? Böyle bir ayırım yapılabilir mi? Hayır, çünkü tüketim de, baskılar da bütün ülkelerde farklı dozlarda yaşanıyor. Eşitsizlik giderek artıyor, demokrasi anlayışı çöküyor, savaşlar ortalığı yıkıp yakıyor, yaşadığımız dünya kıyasıya harap ediliyor” denildi.

Bildirilerin okunmasının ardından, yapılması planlanan konserin yağmur nedeniyle iptal edildiği duyuruldu ve etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul