“Orhan Kemal durağı” talebi

“Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı Cibali durağının adı- yazar Orhan Kemal durağı- olsun!” talebi ile internette imza kampanyası başlatıldı. Türkiye Yazarlar Sendikası imza kampanyasına destek verdi.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 17 Aralık 2020
  • 08:47

“Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı Cibali durağının adı- yazar Orhan Kemal durağı- olsun!” talebi ile internette imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın tanıtımında şunlar ifade edildi:

“Yazar Orhan Kemal'in ölümsüz eserlerini yazdığı, ömrünün bir bölümünü geçirdiği, kitaplarına konu olan tütün fabrikasının arkasında bugün halen bulunan evinin çok yakınına 1 Ocak 2021'de Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı açılıyor. Daha önce mahalleli olarak çeşitli sivil toplum kuruluşları, yazar-şair, sanatçılarla Orhan Kemal'in ölüm yıldönümünde evinin önünde yazarımızı andık. Konuyla ilgili belediye yetkililerine çeşitli yollardan ulaşmayı ve isteğimizi, arzumuzu, gönlümüzden geçenleri iletme fırsatı bulduk. Fakat ne yazık ki tramvay hattının açılışına çok az bir süre kalmasına rağmen resmi ağızlardan, net bir geri dönüş alamadık.
Orhan Kemal bu ülkenin, hepimizin değeridir, edebiyatçısıdır. Hepimizin hafızasında yer etmiş romanlarıyla, öyküleriyle onun ölümsüzlüğü şüphesizken Fatih-Balat-Cibali-Samatya'dan semt sakinleri ve Edebiyat severler olarak: 
Bu tramvay hattının Cibali durağına Cibali Yazar Orhan Kemal Durağı adının verilmesini yetkililerden rica ediyoruz.”

Türkiye Yazarlar Sendikası yaptığı açıklama ile imza kampanyasını sahiplendi. TYS'den yapılan açıklamada ise şunlar ifade edildi:

"Eminönü-Cibali-Alibeyköy tramvay hattının yılbaşında ulaşıma açılacağı kamuoyuna duyurulmuş bulunuyor. Bu hatta bulunan Cibali Durağı'na, bu semtte uzun yıllar yaşamış, unutulmaz pek çok yapıtını oradaki evinde yazmış Orhan Kemal'in adının verilmesi ile ilgili kampanya başlatılmış bulunuyoruz. Türkiye Yazarlar Sendikası olarak, 50. ölüm yıldönümünde, emekçi halkın yazarı Orhan Kemal'in ismini Cibali ile özdeşleştirecek bu kararın alınmasını destekliyor ve sendikamızın talebi olarak kamuoyuna duyuruyoruz."

İmza kampanyasına şu linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.change.org/p/yazar-orhan-kemal-in-ad%C4%B1-romanlar%C4%B1n%C4%B1-yazd%C4%B1%C4%9F%C4%B1-semtteki-tramvay-dura%C4%9F%C4%B1na-verilsin?redirect=false