TGS’den kadın gazeteciler raporu

TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu, kadın gazetecilerle görüşerek hazırladığı raporu açıklayarak kadın gazetecilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Mart 2019
  • 12:37

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde kadın gazetecilerin karşılaştığı sorunlara ilişkin raporunu basın toplantısı ile açıkladı.

Saat 12.00’de İstanbul Cağaloğlu’ndaki TGS binasında başlayan toplantıda komisyon üyesi Gülfem Karataş raporu sundu. Geçen sene yapıldığı gibi 8 Mart öncesinde böylesi bir rapor açıkladıklarını aktaran Karataş, 27 gazeteci kadınla görüşmeler yaptıklarını aktararak sonuçları özetledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 verilerine göre gazete ve dergilerde 25.115 erkek, 16.040 kadının çalıştığı, basım ve dağıtım bölümlerinde 5.046 erkek ve 948 kadının, yayın bölümlerinde ise 10.708 erkek ve 4.862 kadının çalıştığı aktarılan raporda, görüşülen kadın gazetecilerin ezici ağırlığının genç olduğu belirtildi.

Kadın gazeteciler haber kaynakları ve meslektaşlarınca taciz ediliyor

Raporda kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlar özetle şöyle paylaşıldı:

- Bir taciz tanıklığını anlatan gazeteci kadın, sürecin tacize maruz kalan kişilerin işten ayrılması ile sonuçlandığını dile getirdi.

- Meslektaşı tarafından taciz edilen kadın gazetecilerin yönetime şikayetlerinin görmezden gelindiği örnekler bulunuyor.

- Basın kurumlarında çalışan kadınlar kendi üst makamında bulunan erkek meslektaşları tarafından taciz ediliyor. Taciz bölgelere göre değişiklik gösterirken, küçük şehirlerde ısrarlı iletişim kurma odaklı olduğu belirtiliyor.

- Alanda çalışan gazeteci kadınlar erkek meslektaşları veya kolluk güçleri tarafından şiddet görüyor.

- Dijital şiddet sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla artıyor.

- Haber kaynakları eğer kadın bir gazeteci ile muhatap oluyorsa haberin içeriğine daha çok müdahale etmek istiyor. Kadın gazeteciler haber kaynaklarının “canım, güzelim, kızım” gibi sözlerine ve tacize maruz kalabiliyorlar. Kadın gazeteciler habere giderken koruyucu olduğunu düşündüğü için evlilik alyansını takan kadın gazeteci örnekleri var.

- Haber kaynağının yakını tarafından tehdit edilen gazeteciler var.

- Meslek bir erkek mesleği olarak görülüyor ve kadınların emeği değersiz görülüyor.

Raporda ayrıca ,kadın gazetecilerin çalıştıkları kurumda kadın sayısı arttıkça kendilerini daha güvende ve güçlü hissettikleri belirtilerek, sorunların önüne geçilmesi için kadın kotası getirilmesinin de aralarında olduğu öneriler sundu.

Rapor, kadın gazetecilerin sorunlarını aşabilmesi için TGS’de örgütlenmesi çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul