Savcının mütalaası: Ümitcan Uygun’a müebbet

Esra Hankulu cinayetine ilişkin Ümitcan Uygun’un tutuklu yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, Uygun için müebbet hapis istedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 20 Ocak 2022
  • 15:20

Ankara'nın Mamak ilçesinde Esra Hankulu’nun 5 Ağustos 2021’de evinde ölü bulunmasıyla ilgili Ümitcan Uygun'un tutuklu yargılandığı davada savcı celse arasında mütalaasını mahkemeye sundu.

Cumhuriyet savcısı tarafından Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan esas hakkında mütalaada, 3 Ağustos 2021'de Mamak ilçesi Akdere semtinde sanıklar Ümitcan Uygun, Furkan Gürgil ve Dilan Civelek'in de olduğu evde, Hankulu'nun künt kafa travmasına bağlı iç kanama sonucu yaşamını yitirdiği anlatıldı.

“Ümitcan Uygun tarafından öldürüldüğü belirlenmiştir”

Mütalaasında adli tıp raporlarına dikkat çeken savcı, Esra'nın ölümünden önceki 24 saat içinde beyin kanaması geçirdiğini ve o süre içerisinde sanık Uygun'un evde bulunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık ekiplerinin müdahalesi esnasında maktulün çenesinin kitlendiği gözetildiğinde, olayın gece saatlerinde sanığın maktul ile birlikte aynı evde oldukları vakitte olduğu anlaşılmıştır. Alınan raporlardan ve sanıkların beyanlarından anlaşılacağı üzere vücuttaki darbelerden sonra 1 saat içerisinde maktulün kustuğu ve şuurunun bozulduğu, bu şekilde maktul Hankulu'nun Ümitcan Uygun tarafından öldürüldüğü belirlenmiştir.”

Sanık Uygun'un Hankulu'nu uyku halinde öldürdüğüne ilişkin bir delil ve iddia olmadığı belirtilen mütalaada, maktulün başına aldığı darbe ile ölümü arasındaki nedensellik bağının adli tıp raporlarıyla da tespit edildiği kaydedildi. Kişinin olay sırasında alkollü olması ya da ilaç almasının tek başına “kendisini savunamayacak durumdaki kişiyi kasten öldürme” suçunu oluşturmadığı vurgulanarak, bu nedenle sanığın “kasten öldürme” suçundan cezalandırılması gerektiği belirtildi.

Delilleri karatma

Mütalaada, tutuksuz sanıklar Furkan Gürgil ve Dilan Civelik'in olaydan sonra Uygun'un telefonda, “Beni bu işe karıştırmayın” demesi üzerine polisteki ifadelerinde Uygun'un adını vermedikleri aktarıldı. Her 2 sanığın da Hankulu'na ait telefonu sakladıkları ve polis ifadesinde Uygun'un ismini vermedikleri bu nedenle “suç delillerini gizlemek” suçundan hüküm kurulması istenildi.