RDL Tekstil’de kadın işçiye şiddet, mobbing ve işten atma

ZARA ve MANGO’ya iş yapan RDL Tekstil’de kadın işçi Ş.B. baskı ve mobbing sonrasında şiddete maruz kalarak işten atma saldırısıyla karşılaştı. DEV TEKSTİL Kadın Bürosu konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 17 Ekim 2018
  • 12:33

Mersin Serbest Bölge’de bulunan RDL Tekstil’de şiddet mağduru bir kadın işçinin tazminatsız şekilde işten çıkarılmasıyla ilgili sendika temsilciliğimizde bir basın toplantısı gerçekleştirdik.

Sendikamızın kadın bürosu olarak aşağıda sunduğumuz basın metninin yanı sıra şiddet mağduru Ş.B. de 1,5 yıldır çalıştığı RDL Tekstil’de maruz kaldığı şiddetin yanı sıra verilmeyen mesai ücretlerini, AGİ hakkını, karşılaştığı diğer baskıları dile getirdi. Son olarak bu şiddetin işten çıkması için yaşadığı baskıların bir devamı olduğunu ifade etti. Ayrıca kadın işçilerin özellikle bir anne olarak bu sorunların gündeme gelmesi ve RDL Tekstil’de bir daha yaşanmaması için bu sürecin takipçisi olacağını ifade etti. Bu şiddet olayına tepki gösterdiği için haksız yere işten atılan Ş.B.’nin arkadaşı bir başka kadın işçi de basın toplantısına katılarak yaşadıkları haksızlıkları dile getirdi.

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

BASINA VE KAMUOYUNA

Düşük ücretlerle, iş güvencesi olmadan Mersin Serbest Bölge’de çalışan binlerce işçi birçok sorunla karşı karşıya bulunuyor. Bunlardan biri de işçilerin karşılaştıkları mobbing uygulamalarıdır. Birçok haktan mahrum şekilde çalışmak zorunda kalan serbest bölge işçileri, eğer çalıştıkları yerlerde haklarını istemeye kalkarlarsa çeşitli baskılara maruz kalıyorlar. Ya sorgusuz sualsiz işten çıkarılıyorlar ya da tazminatlarını ödememek için istifaya zorlanıyorlar. İşçiler kendi istekleriyle ayrılsın diye bin bir türlü baskıya maruz kalıyorlar. Mobbingin her türlüsünü yaşıyorlar.

Bu baskılara maruz kalan işçilerin başında da kadın işçiler geliyor. Patronlar, kadın işçilerin toplumsal konumlarını, ezilmişliklerini kullanarak onlara her türlü baskıyı uyguluyor. Onlara en zor işleri veriyor, çalışma saatlerini daha da ağırlaştırıyor, ailevi konumlarına, ihtiyaçlarına bakmadan saatlerce mesaiye bırakabiliyorlar. Bu baskıları gerek şeflere, gerekse fabrikalardaki “yalaka” diye tabir edilen elemanlarına yaptırıyorlar. Hatta diğer yerlerde olduğu gibi serbest bölgede de hamile kadınları çok kolay işten atabiliyorlar. Sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gitmelerine, reçete yazdırıp ilaç almalarına bile engel olabiliyorlar.

Böylesi sorunların yaşandığı Mersin Serbest Bölge’de son olarak RDL Tekstil adlı firmada yine bir kadın işçi mağdur edildi, şiddete uğradı, işinden oldu. Ş. B. adlı kadın işçi arkadaşımız, belli bir süredir mobbing kapsamında sayılan uygulamalara maruz kalmışken, son olarak patrona yakınlığıyla bilinen bir başka kadın işçi tarafından şiddete maruz kaldı. Ş. arkadaşımız 15 Ekim Pazartesi günü öğle molasında uğradığı şiddet sonrası hastaneden darp raporu aldı, gerekli yerlere şikâyette bulundu, hukuki süreci başlattı.

Ancak şiddetin mağduru Ş olmakla birlikte sorumlusu sadece şiddete başvuran kişi değildir. Şiddet kullanan kişiye bu imkânı RDL firmasında kendisine tanınan ayrıcalık vermiştir. Meydana gelen bu şiddet olayının sonrasında ise Ş. B. arkadaşımız tazminatsız işten atılırken şiddet kullanan kişi çalışmaya devam etmektedir. Bu durum göstermiştir ki firma şiddet olayını sahiplenmiştir. Bu şiddet olayının geçmişi ise daha önceye dayanmaktadır. Ş. B. arkadaşımız uzun bir süredir RDL firmasında mobbinge maruz kalmaktadır. Tazminat almadan, kendi isteğiyle işten ayrılması için her türlü baskı kendisine uygulanmaktadır. Bu şiddet olayı bu baskının, mobbing yöntemlerinin artık doruk noktası olmuştur.

ZARA ve MANGO’ya iş yapan RDL firmasında birçok işçi bu haksızlıktan şikâyetçidir. Sırf kendi çalışma arkadaşının uğradığı şiddete, haksızlığa tahammül edemeyen ve tepki gösteren bir başka işçi daha kandırılarak istifa kâğıdına imza attırılmış, kıdeminin dolmasına 2 hafta kala ihbar hakkı bile verilmeden işten çıkarılmıştır. Ş. B. arkadaşımız RDL firmasında sadece şiddet görmemiş, daha birçok hakkı gasp edilmiştir. Fazla mesaileri eksik verilmiş, bordroya aldığı ücret yansıtılmamış, AGİ dahi verilmemiştir.

RDL firmasında Ş. B.’nin yaşadıkları Mersin Serbest Bölge’de tüm işçilerin karşılaştıkları baskının, mobbingin ve şiddetin bir örneğidir. Ancak bir kez daha görülmektedir ki kadın işçiler bu yönlü sorunların öncelikli hedefi olmaktadır. Daha öncesinde de Mersin Serbest Bölge’de kadın işçilere yönelik birçok şiddet ve şiddet kullanmak amaçlı tehdit olayı yaşanmıştır. Diğer taraftan şiddeti sadece fiziki yolla hayata geçirilen bir “darp” olayı olarak da görmemek gerekmektedir. Kadın işçileri, hele hele çocukları olan kadın işçileri zorla mesaiye bırakmak, hamile olanları tazminatsız işten atmak ya da bu nedenle korkutmak, kadın işçileri kadın bedenini hedef alan küfür ve hakaretler altında çalışmaya zorlamak, regl dönemi gibi kadınlara özgü sağlık durumlarını yok sayarak çalıştırmak, lavabo-WC ihtiyacına sınırlama getirmek, Ş. B. arkadaşımızın da yaşadığı gibi aile geçim indiriminden (AGİ) onları mahrum bırakmak, çocuklu kadınları iş yasamındaki sınırlı haklardan bile mahrum etmek gibi daha birçok “şiddet” olayını kadın işçiler Mersin Serbest Bölge’de her gün yaşamaktadır.

Sendika olarak RDL firmasını yaptığı hatayı telafi etmeye çağırıyor, yanlışta ısrar edildiğinde ise kendisine iş veren ZARA ve MANGO’nun da bu haksızlıktan sorumlu olacağını duyuruyoruz. Aynı şekilde birçok tekstil fabrikasında olduğu gibi Mersin Serbest Bölge’de de başta kadınlar olmak üzere tüm işçilerin yaşadıkları baskılara son verilmesini istiyoruz.

DEV TEKSTİL Kadın Bürosu
17 Ekim 2018