“Önümüzü görememek çok kötü”

Antakya’da depremzede emekçi kadınlarla yaşadıkları sorunlar üzerine konuştuk…

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 22 Ağustos 2023
  • 19:00

“Bir kadın olarak çok zorlanıyoruz”

Kuşalanı Mahallesi’nde depremzede kadınlarla konuştuk.

Antakya’nın Kuşalanı Mahallesi’nde yaşayan 9 aylık hamile Özlem şunları ifade etti:

“Depremin olduğu sırada 2 aylık gebeydim. Bu felaket olduğundan beri çadırda kalıyoruz. Devletin eli uzanmadı bize. Yardımlar geldi, sağolsunlar, o da gönüllü olanlardan. Hala yardım bekliyoruz. Deprem bölgesinde bir kadın olarak çok zorlanıyoruz. Kış boyunca su için sırada bekledik. Ben alamıyordum. Kalabalık bir ilçedeyiz. Banyo sorunumuz oluyor. Evimiz yıkık, çadırda kalıyoruz. Kişisel ihtiyaçlarımızı karşılayacak, banyo yapacak yerimiz yok. Evimizi yıkmadılar, bari yerine bir oda yapalım. Çadırda kalmaya mahkumuz. 4 gün sonra doğum yapacağım, devletten bir yardım eli uzansın istiyorum.”

“Her şey kısıtlı, her şey sıkıntılı”

Kuşalanı Mahallesi’nde yaşayan Delile ise şunları ifade etti:

“Çok zor bir dönem atlattık. Ev yapmaya çalışıyoruz, yapamıyoruz, her şey ateş pahası. Çocuklarımıza istediğimizi alamıyoruz. Su sorunumuz var, her şey sorun. Her şey kısıtlı, devletten yardım alamadık. Okullar yıkıldı, hiçbir tadilat yapılmadı. Çocuklar başka okula gidecek, destek de vermediler. Devletin el uzatacağından şüpheliyiz. Sadece biz değil herkes zor durumda. Bir karpuz 100 TL, salatalık 25 TL, şeftali 30 TL, taneyle alıyoruz, kiloyla alamıyoruz. 6 gündür suyumuz akmıyor, banyo yapamıyoruz. Çamaşır, banyo hep sıkıntı. Bir sıkıntı olsa atlatabilirsin belki ama her şey sıkıntılı, her şey kısıtlı.”

“İşyerimize el koydular, başka yer de göstermediler”

Tavla Köyü’nden bir depremzede işyerinin gasp edilmesine ve yaşanan belirsizliğe tepki göstererek şunları ifade etti:

“Bizim çocuklarımız eğitim çağında. Hangi okulda, nerede olacakları, koşullarımızın nasıl çözüleceği, bize barınma için nerede yer gösterileceği belli değil. Yerinde dönüşüm koşulları halen belli değil. Orta hasarlı binaların ne olacağını kimse bilmiyor. Net bir şey söylenmiyor. Sürekli söylemler değişiyor. Önümüzü görememek çok kötü. Gelir sağlamak gerekiyor. Maalesef hiçbir yapılanma yok. İş yerimiz en gözde yerdeydi, istimlak ettiler, el koydular, başka da yer göstermediler. Ama en önemlisi de çocuklarımızın eğitimsiz kalması.”

Eskiye dönmek istediğini belirten depremzede “Kendi yağımızda kavruluyorduk, elimizdekini bari almasınlar” diye konuştu. 

Kızıl Bayrak / Antakya