Ocak ayı kadın cinayetleri:

26 kadın öldürüldü, 28 “şüpheli ölüm”

KCDP Ocak 2022 raporuna göre 26 kadın öldürüldü, 28 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Şubat 2022
  • 23:00

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Ocak 2022 raporuna göre 26 kadın öldürüldü, 28 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Raporda kadına yönelik Ocak ayında uygulanan şiddet şu ifadelerle aktarıldı:

“Bu ay 26 kadın cinayeti işlenmiş, 28 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 26 kadından 13’ünün hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 11’i boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1 kadın nefret bahanesi ile 1 kadın ekonomik bahanelerle öldürüldü. 13 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Kadın katilleri yakınlar

Raporda illere göre Ocak ayının kadın cinayetleri verileri aktarıldıktan sonra kadın katillerinin çoğunluğunun yine yakınları olduğu şöyle ifade edildi:

“Ocak ayında öldürülen 26 kadının 13’ü evli olduğu erkek, 5’i tanıdık, 3’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i birlikte olduğu erkek ve 1’i de akrabası tarafından öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 1’inin faille olan yakınlığı tespit edilememiştir.”

Kadınların en çok evlerinde öldürüldüğü belirtilen raporda, kadın cinayetlerinin hangi silahlarla gerçekleştiğinin verilerinin ardından kadınların çalışma durumu hala tespit edilemediği ifade edildi.

6. yargı paketinde nafaka hakkının budanmaya çalışılması, sansür genelgesinin eleştirildiği raporda Gülistan Doku’nun nerede olduğu yeniden sorularak “Kadınları korumayanlar cinayetlerden sorumludur” denildi

Hugo Boss’un kadın işçilerin haklarını vermesinin istendiği rapor kadı cinayetleri, şiddet cinsel saldırı örnekleri verilerek bitirildi.