KCDP Kasım ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı

KCDP’nin açıkladığı rapora göre Kasım ayında 31 kadın öldürüldü. Sezgin Tanrıkulu da 16 yılda 14 bin 960 kadının öldürüldüğünü belirtti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 10 Aralık 2018
  • 21:06

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Kasım ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2017’de 353, bu yıl ise 20 Kasım itibarıyla 238 kadın cinayeti yaşandığını ve geçen yılın ilk 11 ayı ile bu yılın ilk 11 ayını karşılaştırınca kadın cinayetlerinde yüzde 22 azalış görüldüğünü öne sürmüştü. KCDP, bakanın açıklamasına karşın Türkiye’de 19 ayda 652 kadının öldürüldüğünün belirtildiği raporunda “2018 yılının kasım ayında 31 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti” dedi.

Kasım ayında 31 kadın öldürüldü

Raporda Kasım ayına ilişkin şu veriler aktarıldı:

“Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 7’si şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 8 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve 11’i kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Dünyada cinsel şiddete karşı eylemler

Dünyaya ait kadın cinayetleri ve cinsel istismar ve istismara tepki olayları raporda “İrlanda'da bir mahkeme 17 yaşındaki genç kadının ‘iç çamaşırını’ bahane ederek tecavüzcüyü beraat ettirdi. Yüzlerce kadın ‘bu rıza değil’ diye adliyeye doğru yürüyerek kararı protesto etti.

“Binlerce çalışanın Google’da yaşanan cinsel tacizleri ve eşitsizliği protesto etmesiyle Google, cinsel taciz politikasını değiştirerek özür diledi.

“Birleşmiş Milletler'in (BM) son yayınladığı rapora göre, 2017 yılında dünya genelinde 87 bin kadın cinayeti gerçekleşirken, bu cinayetlerin 30 bini kadınların evli veya beraber olduklar erkekler tarafından gerçekleştirildi.

“İsrail’de kadınlar, kadın cinayetlerine karşı kitlesel protestolar düzenlemeye devam ediyor. İsrail’deki kadınlar da tıpkı Türkiye’de olduğu gibi hükümetin kadına yönelik şiddeti durdurmak için açıkladığı planı uygulaması için mücadele veriyor” denildi.

Çocuk istismarı ve kadına yönelik cinsel şiddet

Çocuk istismarı yönünden, “Eğitim-Bir-Sen Muğla Şube Başkan Yardımcısı ve felsefe öğretmeni S.Y. (53), 23 kız öğrenciye istismarda bulunduğu iddiasıyla açığa alındı.

Şanlıurfa'da cinsel istismarına uğradıkları babalarının cezaevinden çıkması ihtimalini öğrenince iki kız kardeş intihar girişiminde bulundu. İki kız kardeş, devletin kendilerine sahip çıkmadığını belirtti  ve savcılıkta ifadelerle hastane raporlarının değiştirildiğini söyledi” ifadelerinin yer aldığı raporda, kadına yönelik cinsel şiddet bölümünde şu bililere yer verildi:

Elde ettiğimiz bilgilere göre ekim ayında 27 kadın cinsel saldırıya uğradı, ancak gerçek rakamlar çok daha fazla.

İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesi öğretim üyesi jinekoloji profesörü Fecrialem Sevilen, muayenehanesinde iki hastasına nitelikli cinsel saldırıda bulunması nedeniyle tutuklandı.

Kocaeli’nde zorla girdiği bir evde bulunan kadına cinsel şiddette bulunduktan sonra kadının parmaklarını keserek kaçtı.

Bir kadın 15 yaşından beri 10 yıl boyunca öz babasının cinsel şiddet ve istismarına maruz kaldı. Babanın kızına yazdığı aşk mektubunu çöpte bulan annenin şikayeti neticesinde baba cinsel saldırı suçundan tutuklandı. Hukuka güvenin olmaması ve kadına karşı toplumsal baskının devam etmesi her türlü şiddetin 10 sene boyunca devam edebilmesine sebep oluyor.”

16 yılda en az 14 bin 960 kadın öldürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP’nin iktidara geldiği son 16 yıllık dönemde ise en az 14 bin 960 kadın öldürüldüğünü belirtti.