Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2021 yıllık raporunu açıkladı. Raporda bir yıl içinde gerçekleşen kadın cinayetleri üzerine şu bilgiler yer aldı:
“Bu yıl derlediğimiz verilerde şüpheli kadın ölümlerindeki artışla beraber iki önemli sonuçla daha karşı karşıyayız. Bu yıl işlenen 280 kadın cinayetinde, öldürülen kadınların 33’ünün daha önceden polis ya da savcılığa şikayette bulunduğu ya da koruma kararı olduğu ortaya çıktı. 33 kadın yetkililere başvurduğu halde, yetkililerin görevini yerine getirmemesi sonucu erkek şiddetiyle öldürüldü. Peki bu yetkililerden kaçı hakkında işlem başlatıldı, bunu dahi bilmiyoruz. Yetkililer kendisine başvuran kadınları korumuyorken, 6284’ü uygulamazken, İçişleri Bakanı kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ediyor. Bu sene içerisinde anayasal hakkını kullanan onlarca arkadaşımız gözaltına alındı, haklarında dava açıldı. Kadınlar, kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele ederken anayasaya aykırı bir şekilde kolluk kuvveti anında müdahale ediyor. 33 kadının yetkililere başvurduktan sonra öldürülmesi, kadınların hayatı konusunda aynı “titizlikte” hareket edilmediğini kanıtlıyor. Görevini yerine getirmeyen, 6284’ü uygulamayan kolluk kuvvetleri tespit edilip, gerekli süreçler başlatılmalıdır. Bir diğer önemli sonuç ise, bu sene işlenen 35 kadın cinayetinde, öldürülen kadınların 20’si yakınlarıyla birlikte öldürülmüş, 17 olayda da kadınların yakınları yaralanmıştır. Kadınlar öldürülürken, buna engel olmak isteyen yakınları öldürülüyor, yaralanıyor. Erkek şiddeti artık sadece kadınları değil, kadınların ölümüne karşı koyan yakınları da hedef almış durumda. Faillere bu cesareti veren de, yine önleyici olmayan politikalarıyla yetkililerdir.”
Kadın katillerine indirim, kendini koruyan kadına ceza
Kadın cinayetlerini teşvik eden yargının kendisini koruyan kadınları cezalandırdığı teşhir edilen raporda şu ifadeler kullanıldı:
“Bu yıl, hayatta kalmak için evli olduğu erkeği öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın cezası onandı. Çilem 15 yıl hapis cezası aldı. Yine aynı dönemde hepimizin aklına “Ölmek istemiyorum” cümlesiyle kazınan Emine Bulut davasında Bölge Adliye Mahkemesi savcısının fail hakkında iyi hal ve tahrik indirimi istediği ortaya çıktı. Kadınlar hayatta kalmak için şiddet faillerini öldürmek zorunda kalıyor. Diğer yanda kendisini koruma şansı olmayan kadınların davalarında faillere indirim isteniyor. Çilem fail hakkında defalarca kez şikayetçi olmuştu fakat korunmadı. Kadınları korumayan sistemde yargı, kendini koruyan kadınları adil yargılamazken, öldürülen kadınların faillerine indirim istiyor.”
Kadınlar dünyada hakları ve yaşamı için mücadele ediyor
Kadınların dünyadaki mücadelesi ise raporda şöyle özet olarak anlatıldı:
“2021 yılında dünyanın her bir yanındaki kadınların özgürlük mücadeleleri devam etti. Afganistan’da Taliban hükümetinin kurulmasının ardından Afganistanlı kadınların özgürlükleri ellerinden alındı. Buna karşılık kadınlar canları pahasına sokaklarda protesto ettiler. Meksika’da, Arjantin’de, Teksas’ta kürtaj yasağına yönelik mücadeleler veren kadınlar türlü kazanımlar elde etti. Türkiyeli kadınların da ekonomik, toplumsal pek çok konuda mücadeleleri sürmekte. Dünyanın her yerindeki kadınlarla eşitlik ve özgürlük mücadelemiz ortak. Farklı farklı konularda, aynı mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu mücadelenin kazananı kadınlar olacak. Türkiye’de ve dünyada kadınlar özgür yaşayacak!”
Kadın cinayetleri verileri
AKP-MHP iktidarının cinsel tacizde “somut delili” şart koşan yasağı çıkarttığı belirtilen raporda “İllere göre 2021 yılı kadın cinayetleri verileri “aktarıldıktan sonra Aralık ayına ilişkin şu bilgiler verildi:
“Aralık ayında öldürülen 30 kadının 17’si evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 4’ü eskiden evli olduğu erkek, 4’ü tanıdık birisi, 1’i kardeşi tarafından öldürülmüştür.
Kadınların 22’si evinde, 1’i sokak ortasında, 1’i işyerinde, 1’i otelde, 1’i arabada, 1’i evinin önünde, 1’i apartman girişinde, 1’i parkta, 1’i sağlık ocağı bahçesinde öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 73’ü evlerinde öldürüldü.
20’si ateşli silahlarla, 8’si kesici aletle, 1’i demir çubukla vurularak, 1’i de boğularak öldürüldü.”
Ardından 2021 yılında kadınların kimler tarafından, nerede, neyle öldürüldüğünün bilgileri aktarılarak “2021 yılında kadınların çalışma durumu hala tespit edilemiyor” denildi.
“6284 etkin uygulanmadı”
Raporda 6284 sayılı kanunun hakkında şu ifadeler yer aldı:
“Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik bilgilerinin değiştirilmesine kadar birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor. Kadınları korumak ve şiddeti önlemek için getirilen 6284 sayılı kanun yasalaşması İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından mümkün olabilmiştir.
“2021 yılında öldürülen kadınların 251’inin koruma kararının olup olmadığı bilinmiyor. 24 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu, 9 kadının polis veya savcılık şikayeti olduğu; ayrıca öldürülen kadınlardan 30’unun boşanma aşamasında olduğu biliniyor.”
Raporun devamında ise kadın cinayetleri ayrıntılı anlatıldı. Ardından kadınların eylemleri aktarıldı.