Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2021 Kasım ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre Kasım ayında 25 kadın öldürüldü, 21 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Rapor açıklamasında Kasım ayı kadın cinayetlerine ilişkin şu veriler aktarıldı:
“Bu ay 25 kadın cinayeti işlenmiş, 21 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 25 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 7’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 2 kadın ekonomik bahanelerle öldürüldü. 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”
“Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?”
İllere göre Kasım ayının kadın cinayetleri verileri aktarılan raporda öldürülen kadınların katilleri konusunda şu veriler aktarıldı:
“Kasım ayında öldürülen 25 kadının 8’i evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 3’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si tanımadığı bir erkek, 1’i tanıdık, 1’i akrabası tarafından öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 1’inin faille olan yakınlığı tespit edilememiştir.”
Raporda kadınların en çok evlerinde belirtilerek, cinayet nedeni olarak “kadınların 9’u ateşli silahlarla, 9’u kesici aletlerle, 3’ü boğularak, 2’si darp edilerek, 2’si arabanın altında kalarak öldürüldü”ğü aktarıldı.
Kadınların çalışma durumu hala tespit edilemediği belirtilen raporda 25 Kasım’da gerçekleştirdikleri eylem yerleri sıralandı.
Finlandiya’dan “Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Ödülü
Finlandiya’dan KCDP’ye “Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ödülünün verilişi üzerine raporda şu ifadeler yer aldı:
“Finlandiya’da 2 senede bir verilen Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü, bu sene Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na layık görüldü. Ödülü Platformumuz adına Genel Temsilcimiz Gülsüm Kav ve Genel Sekreterimiz Fidan Ataselim Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’den aldı. Bu ödül Dünya’da ve Türkiye’de eşitliği ve özgürlüğü için mücadele eden tüm kadınlarındır. İl il, ilçe ilçe mücadelemizi büyütecek, eşit ve özgür günleri hep birlikte var edeceğiz.”
Kendini koruyan kadınlar cezalandırılırken kadın katilleri korunuyor
İstanbul sözleşmesi, kadınların gündeminden çıkmayacağı vurgulanan raporda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Kadına şiddet sadece yasayla engellenemez” sözlerine karşı her şeyden önce yasaların etkin bir şekilde kullanılması istendi. Kadın cinayetlerinin azalmadığı, kadınları öldüren, katillerin indirim aldığı vurgulanan raporda şu bilgiler yer aldı:
“Bu ay, kendisine yıllarca sistematik şiddet uygulayan evli olduğu erkeği öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’a verilen 15 yıl hapis cezası onandı. Yine bu ay, boşanmak istediği erkek tarafından ateşli silahla yaralanan ve kendi kanıyla “Beni Ragıp vurdu” yazan Nurtaç Canan’ın davasında karar çıktı. Öldürmeye teşebbüs eden faile eşe karşı kasten yaralamadan 8 yıl 10 ay ceza verildi. Çilem kendisine sistematik şiddet uygulayan erkek hakkında şikayetçi olmak için her karakola gittiğinde geri döndürüldü. Kendini korumak için şiddet faili erkeği öldürmek zorunda kalınca 15 yıl hapis cezası alırken; Nurtaç’ı öldürmeye teşebbüs eden fail 8 yıl ceza aldı. Kadınlar hayatları için mücadele ederken onları korumayan, kadınları kendisini korumak zorunda bırakan sistem; fail erkek olunca, failin lehine sonuç veriyor. Eril adaletin bir diğer örneği de Elmalı davası sonucu oldu. 2 kardeşin istismarıyla açılan Elmalı davasında sanıkların beraatine karar verildi.”
Vestel’de örgütlü işçi kadınların zaferi
Vestel’de işten atılan kadın işçinin işe iade davasını kazanmasına ilşkin raporda şu ifadeler kullandı:
“Vestel’de çalışan ve haksız yere işten atılan üyemiz Yeliz Kurt, işe iade davasını kazandı. İşçi kadınlar örgütleniyor. Örgütlendikçe mücadelemiz güçleniyor. Bu mücadele de örgütlü işçi kadınların zaferidir. İşçilerin haklarını gasp edebileceğini zanneden patronların karşısında örgütlü bir işçi hareketi var. Hiçbir işçi kadın asla yalnız yürümeyecek!”
Raporun devamında ise 6284sayılı yasa ve sonuçları üzerine örnekler verildi.
“Şüpheli kadın ölümleri derhal aydınlatılmalıdır”
Raporda kadınların şüpheli bir şekilde ölümlerine ilişkin şunlar ifade edildi:
“Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.
Kasım ayında öğrendiğimiz 21 kadının şüpheli ölümleri bir an önce açığa çıkarılmalıdır. Yapılacak şey bellidir; İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilmeli, 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır.”