Kadınlardan nafaka hakkı eylemi

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısı ile Kadıköy’de toplanan kadınlar “Nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz” diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 12 Şubat 2022
  • 20:00

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısı ile Kadıköy Eminönü İskelesi’nde toplanan kadınlar “Nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz” diye seslendi. “Nafaka haktır gasp edilemez!”, “Kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz!” ve “Yaşasın kadın dayanışması!” sloganlarının atıldığı eylemde öncelikle 6 kadının gerçek nafaka hikayesi anlatıldı. Ardından Kadınlar Birlikte Güçlü adına basın açıklamasını okuyan Ezgi Karakuş Kadınların şiddetten uzaklaşmalarını ve bağımsız bir hayat kurabilmelerini engellemeyi hedefleyen ve erkek şiddetini artıracak 6. Yargı Paketi’yle nafakaya süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemini getirmeye çalışıyor” dedi.

“Nafaka lütuf değil haktır!”

Karakuş, kadınların evlilik öncesi ve evlilik boyunca meslek edinmelerine, eğitim almalarına engel olunduğuna ve kadınların boşandıktan sonra daha fazla yoksullaştığına dikkat çekerek Kadınların çalışmasını ‘eve katkı’ olarak görerek ve ‘en önemli kariyeriniz annelik’ diyerek kadınları eve, aileye, şiddet dolu bir hayata mahkûm etmeye çalışan; kadınların ücretsiz ev içi emeğini ve bakım emeğini gasp ederek kadınları yoksullaştıran ve kazanılmış haklarına saldıranlara karşı nafaka hakkını savunacağız. Nafaka lütuf değil haktır!” dedi.

Boşanma sonucunda ağırlıklı olarak kadınların ekonomik zorluk çekmesinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklandığını vurgulayan Karakuş şu şekilde devam etti:

Türkiye’de kadınların istihdamdaki oranı %26,3, erkeklerin ise %59,83. Üstüne üstlük aynı işte çalışmalarına rağmen kadınlar erkeklerden %12 daha az kazanıyor! Zaten çok düşük olan kadın istihdamı oranı çocuk sahibi olan kadınlarda daha da düşüyor. Yıllarca ev ve bakım hizmetlerine ücretsiz emek veren, kendi kazandığı herhangi bir geliri olmayan kadınlar boşandıktan sonra ancak çok düşük ücretli ve güvencesiz işler bulabiliyor. Küçük yaşlarda çocuğu olan kadınlar çalışma saatlerinde çocuklarını bırakabilecekleri ücretsiz ve erişilebilir kreşler olmadığı için boşandıktan sonra da çalışmaya başlayamıyor.”

“Kabul etmiyoruz!”

Karakuş son olarak şu şekilde seslendi:

“Emeğimizi gasp edenlere, eğitim hakkımızı elimizden alanlara, çalışmamıza engel olanlara, ev işlerini üstümüze yıkanlara, bizi yoksullaştıranlara, yasal haklarımızı, hayatlarımızı, özgürlüğümüzü kısıtlamaya çalışanlara karşı nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz diyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlanana, kadınların adı üstünde yoksulluk nafakasına ihtiyaç duymadığı, ev içindeki cinsiyetçi iş bölümünü dönüştüren ve kadın yoksulluğunu önleyen politikalar üretilene kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz!”

Basın açıklamasının okunmasının ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul