Kadınlara yönelik gözaltı terörüne tepki

Ankara merkezli soruşturma kapsamında kadınların gözaltına alınmasına tepki gösteren TJA ve HDP'li kadınlar farklı illerde protesto eylemleri yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 30 Kasım 2022
  • 21:10

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt yöneticisi olmak”, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte finansman sağlamak” iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında dün (29 Kasım) 14 kentte 57 eve eş zamanlı baskınlar düzenlenmiş, 16 kadın gözaltına alınmıştı. 50 kadın hakkında gözaltı kararı olduğu belirtilmişti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, kadınlar hakkında yürütülen soruşturma ve gözaltılar, birçok kentte protesto edildi.

Urfa

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Urfa İl Kadın Meclisi ve HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. “Kadın mücadelemiz yargılanamaz!” pankartının asıldığı toplantıda konuşan HDP’li vekil Ayşe Sürücü, şimdiye kadar yapılan operasyonlarda 16 kadının gözaltına alınmasına tepki göstererek şunları söyledi:

“Sistem, tek kelimeyle kadın düşmanlığı yapıyor. TJA, Türkiye ve Kürdistan’da toplumun değişmesi için önemli bir rol oynuyor. Kadın katliamlarına karşı mücadele ettiği için AKP-MHP iktidarının hedefi durumunda. Bunun için arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. Bugün onlarca TJA aktivisti dört duvar arasında. Ne Ayşe Gökkan ne Leyla Güven ne de hiçbir Kürt kadını bu sistem karşısında boynunu eğmedi ve eğmeyecek. Bizlerde başımızı eğmeyeceğiz ve geri adım atmayacağız.”

Mersin

HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla gözaltılara tepki gösterdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, iktidarın kadın mücadelesini tasfiye etmek istediğini ve bu nedenle “siyasi soykırım operasyonlarının” devam ettiğini söyledi. Kuş, "Açıktan kadını hedef alan bu siyasi soykırım politikalarını kadınların özgürlük mücadelesini tasfiye ve yok etme amacından bağımsız ele alamayız" dedi.

Mardin

Kadınları hedef alan gözaltı terörü Mardin’de HDP binası önünde protesto edildi. Polisler, açıklama öncesi parti binasını ablukaya aldı. Polis ablukası nedeniyle bina etrafındaki esnaflar da mağdur oldu. Polislerin bina önündeki merdivenin bir kısmını açması üzerine açıklama yapıldı. HDP Mardin İl Örgütü yöneticilerinden Ayşe Bozan, “Kadınlar her daim cezaevlerinde, mahkemelerde, sokaklarda direnmeye devam ediyor. Kadınlar direnişi ve mücadeleyi büyütüyor. Diz çökmedik, diz çökmeyeceğiz!" diye konuştu.

Gözaltı terörü ayrıca Şırnak’ta da protesto edildi.