Kadınlar Birlikte Güçlü’den İstanbul’da forum

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla İstanbul’da gerçekleştirilen forumda önümüzdeki dönem kadın mücadelesinin izleyeceği yol ve yöntemler tartışıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Şubat 2023
  • 20:30

Kadınlar Birlikte Güçlü “Kadınların isyanı değiştirecek” çağrısı ile İstanbul’da forum gerçekleştirdi.

Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde KBG’nin çağrısı ile bir araya gelen kadınlar başta 2023 seçimleri olmak üzere kadına yönelik şiddet, ekonomik kriz, çocuk istismarı, anayasa değişikliği ile aile ve başörtü düzenlemesi, İstanbul Sözleşmesi ve 2023 8 Martı'nı tartıştı.

Forum KBG adına kürsüden yapılan açılış konuşması ile başladı. Konuşmada Kadınlar Birlikte Güçlü’nün nasıl ortaya çıktığı anlatılırken beş yıldır gerçekleştirdiği çalışmalar, eylem ve etkinliklerden bahsedildi. Ardından KBG adına “Neden buradayız” vurgulu bir konuşma daha yapıldı. Konuşmada “2023 yılının yaklaşan seçimler nedeni ile kader yılı olduğu ona göre somut planlamalar yapmak amacıyla bir araya geldikleri” vurgulandı. İçinden geçilen sürecin kadınların haklarına, hayatlarına dönük saldırılarla dolu olduğu anlatıldı. Referandum sürecinden beri KBG’nin birlikte mücadele ettiğini bu süreçte kazanımların yanı sıra kayıpların da yaşandığı belirtildi.

Konuşmanın devamında şunlar ifade edildi:

 “Şimdi özel bir dönem içine girdik. Dinci faşist AKP-MHP iktidarının oylanacağını bir seçim var. Bu sürecin olağan geçmeyeceğini Erdoğan iktidarının kaybetmemek için her şeyi yapacağını biliyoruz, bekliyoruz. İstanbul Sözleşmesi'ne dönük saldırı bunu gösterdi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinse de bizim için henüz bitmedi. Otoriter rejim karşısında sokaklarda birbirimizi korumaya haklarımızı savunmaya devam ediyoruz. Bunun için plan yapmamız lazım. Bugün özel bir anın içindeyiz. 5 yıldan bu yana şiddet, hak gaspı vb. sorumlusu olan mahkemeleri saraydan emir alan yargı organına çeviren hayatın her alanında erkekliği güçlendiren bir süreçteyiz. Son aylarda OHAL hatta bir darbe süreci gibi bir süreç yaşıyoruz. Gezi Davası ve tutuklamalar, Şebnem Hoca’nın tutuklanması, TTB’ye dönük saldırılar, 25 Kasım, Onur yürüyüşü bunlara dönük saldırıda faşizm adeta seviye atladı. Biz bunun karşısında kendi yol yöntemlerimiz ile hem erkek devletini ifşa ediyor hem de ne yapacağımızı tartışıyoruz. Önümüzdeki seçim süreci çok kritik, yalnızca sandıkta oy kullanmak değil mesele. Bu süreçte bütün saldırılar karşısında duracağız. Mücadelemiz AKP’nin gitmesi ile sınırlı değil. Ama biz bu kadın düşmanı iktidarı ve AKP’yi göndereceğiz. Bunu LGBTİ+ ve kadın mücadelesi ile yapacağız. Bu saldırılar ile toplum dizayn edilmek isteniyor bunun karşısında duracağız!”

Kürsüden yapılan konuşmaların ardından foruma geçildi. Forumda çok sayıda kadın söz alarak 2023 seçim sürecinde yürütülecek kampanyaya ve forum sonrasında oluşturulacak manifestoya dair önerilerini sundu.  

Birinci oturumun ardından ara verildi. Aranın ardından gelen öneriler üzerinden forum devam etti. Forum sonrası oluşturulacak manifesto için  “Kadına yönelik şiddet, devlet şiddeti karşısında direniş”, aile yasası, artan baskı ve saldırganlık, kadınların gasp edilen haklarına sahip çıkması, yoksulluk ve ekonomik kriz, Kürt halkını hedef alan özel savaş politikaları, "erkek egemen yargı" vb. gündemlerin işlenmesine dair öneriler geldi.

27 Şubat Hiranur Vakfı davası, 14 Şubat, 8 Mart gündemlerine dair eylemler yapılması önerileri sunuldu.

Koç Üniversitesi’nde direnen kadın işçiler de “İşyerlerinde emek komisyonu" kurulması önerisi yaptı.

Forumda KBG’nin seçimler üzerinden nasıl bir süreç izleyeceğine dair uzun tartışmalar yapıldı. Burada iki temel yaklaşım öne çıktı. Bunlardan ilki “2023 seçimlerini esas alan bir sürecin örgütlenmesi, kampanyada AKP-MHP iktidarının gönderilmesine dair ortak bir söz üretilmesi, bu kapsamda bir süreç / kampanya yürütülmesi gerekliliği” oldu.

Diğer bir yaklaşım ise “AKP-MHP iktidarı üzerinden seçimleri esas alan bir süreç ve kampanya örgütlemek yerine kadınların seçimlerinin sandıklara sığmayacağını vurgulayan ve kadınların son dönemde yaşadığı hak gaspları (aile yasası, polis şiddeti, istismar, kadına yönelik şiddet vb.) üzerinden bir süreç örgütlenmesi ve bunu seçime özgü bir kampanyaya indirgemeden yapmak gerektiği” oldu.  

Seçimlere dair KBG’nin nasıl bir yol izleyeceğine dair yerel toplantılarda tartışılması kararı verildi. Önümüzdeki günlerde forumda ve yerel toplantılarda yürütülecek tartışmaların toparlanarak “manifesto” haline getirilmesi kararı alındı.

27 Şubat, 14 Şubat eylemleri için çalışma grupları kurulması kararı alındı. Nisan ayında da KBG’nin büyük bir kadın mitingi /buluşması/yürüyüşü yapması kararı alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul