Kadına yönelik şiddet artıyor

Gerici-faşist iktidarın, kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddetin engellenmesi hususlarını içeren İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı saldırganlara cesaret veriyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 13 Nisan 2021
  • 09:17

Gerici-faşist iktidarın, kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddetin engellenmesi hususlarını içeren İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı saldırganlara cesaret veriyor. İktidarın kadın düşmanı politikaları, söylemleri ve sözleşmeden çekilme kararı sonucu saldırganlar mahkemede pişkince savunma yaparak iyi hal indirimi alıyor.

Son 24 saat içerisinde yaşananlar ise kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin giderek arttığını gösteriyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kendisinden haber alınamayan Emine Gökçen, evinde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Emine Gökçen’in cenazesi otopsi işlemleri için Mardin Devlet Hastanesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Siirt’in Baykan ilçesinde evinde ağır yaralı şekilde bulunan Saynur Süyüncü, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 28 yaşındaki Saynur’un yaşadığı evde şiddete maruz bırakıldığı, bunun sonucunda yaşamına son vermek istediği öne sürüldü.

Konya’nın Ereğli ilçesinde, 3 aylık uzaklaştırma kararı olan Abdülkadir Ş., süre dolduktan hemen sonra Meryem Ş. ile kardeşi Eşe B.’yi tabancayla vurarak yaraladı. Failin yakalanması için çalışma başlatıldı.

İyi hal indirimi

İstanbul Avcılar’da evli olduğu Öznur Bilgici’yi sokak ortasında kesici aletle ağır yaralayıp “Sen ölmedin mi hâlâ” diyen tutuklu sanık Deniz Bilgici’nin cezası iyi hal indirimiyle 15 yıla düşürüldü. Görülen davada Cumhuriyet savcısı mütalaasında adli tıp kurulunun raporuna göre sanığın müştekinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde yaraladığını, bıçakla yaralanmaların vücuttaki yerleri dikkate alındığında sanığın öldürme kastı ile hareket ettiğini belirtti. Savcı, sanık Bilgici’nin 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Savunma yapan Bilgici ise pişman olduğunu öne sürdü. Mahkeme heyeti şiddet failine ‘Eşi kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan iyi hal indirimi uygulayarak 15 yıl hapis cezası verdi.

Saldırgandan pişkin savunma

Samsun’da boşandığı Emriye Metoğlu’na şiddet uygulayan İbrahim Zarap isimli erkek, ilk kez hakim karşısına çıktı. Zarap, “Öldürmek niyetinde değildim. Hayatta olmasından belli zaten” diyerek pişkince bir savunma yaptı.

Zarap’ın tutukluluk halinin devamına karar verilerek, duruşma 11 Mayıs’a ertelendi. Emriye Meteoğlu ise “Pişkin savunmalarından sonra bir kez daha nefret ettim” dedi.