"Kadın tutsaklara işkence, cinsel istismar son bulsun!"

Kandıra Hapishanesi'nde intihara sürüklenerek katledilen Garibe Gezer'in ölümüne ilişkin açıklama yapan Ankara Kadın Platformu, "Yasta değil, isyandayız" dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 12 Aralık 2021
  • 14:16

Ankara Kadın Platformu, Kandıra 1 No’lu Kapalı Hapishanesi’nde işkence ve cinsel istismarla intihara sürüklenerek katledilen Garibe Gezer ve yine Kandıra Hapishanesi’nde tutulan siyasetçi hasta tutsak Aysel Tuğluk için Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi.

“Kadın tutsaklara işkence, cinsel istismar son bulsun! Garibe Gezer isyanımızdır!” yazılı ozalitin açıldığı toplantıda basın metnini Ankara Kadın Platformu üyesi Semra Demir okudu. Demir tutuklamalara ilişkin hukuksuz sahte “delillerle” gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

“Kadın mücadelesine yönelik saldırılar dışarda olduğu gibi cezaevlerinde de derinleşerek devam ediyor. Sağlık hakkına kısıtlı erişim pandemi ile birlikte adeta bir işkence biçimine dönüşmüştür. Kadın tutsaklar cezaevlerinde her türlü hak ihlali ile karşı karşıya kalıyor. Kadın tutsaklara cinsel şiddet dahil olmak üzere her türlü psikolojik ve fiziksel şiddet uygulanıyor. Bu uygulamaların tek bir açıklaması vardır. O da erkek egemen iktidarın kadına yönelik işkenceyi siyasi intikam aracına dönüştürdüğüdür.”

Aysel Tuğluk’un mücadele hayatı boyunca kadınların kazanımları için uğraştığın belirten Demir şunları vurguladı:

“Aysel Tuğluk’un hafıza kaybı yaşamasını tetikleyen, annesi Hatun Tuğluk’un cenazesinde yaşanan ırkçı ve kadın düşmanı saldırıyı asla unutmuyoruz. Faillerinin düzmece mahkemelerde tutuksuz yargılandığını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile tebrik fotoğrafları çektirdiğini unutmuyoruz. Bu ırkçı, tekçi, kadın düşmanı iş birliğine karşı hiçbir kadını yalnız bırakmıyoruz! Kocaeli Adli Tıp Kurumu’nun tutukluluğa engel raporuna karşı İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun çıkarttığı kararın tıbbi değil siyasi olduğunu, işkencenin sürekliliğine hizmet etmeyi amaçladığını gayet iyi biliyoruz. Aysel Tuğluk’un tutukluluğunun devamı rehineliktir, suçtur!”

Garibe Gezer için yasta değil isyanda olduklarını vurgulayan Demir, KHK ile işinden ihraç edilen sağlık emekçisi Fatma Demirel’in intihara sürüklenmesine dikkat çekti.