Kadıköy'de binlerce kadın şiddete karşı yürüdü

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle Kadıköy'de binlerce kadın baskıya, şiddete, tacize ve tecavüze karşı yürüdü.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 24 Kasım 2013
  • 19:06

Çeşitli kadın örgütleri ve forumlardan oluşan İstanbul Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla saat 12.00'den itibaren Altıyol'da toplanan kadınlar, sloganlarla bekleyişlerinin ardından 13.00'te yolu trafiğe kapatarak yürüyüşe başladılar. Sloganlarla yürüyüş devam edereken yol üzerindeki Hosta Lokantası'nın üst katından pankart asan kadınlara yönelik engelleme yaşandı. Engelleme karşısında lokantaya giren kadınlar hem pankartı yeniden astılar hem de camlara dövizler bıraktılar.

Sloganlarla bu engelleme protesto edildikten sonra yürüyüş devam etti. Devam etmekte olan Rojava'ya destek için yapılan mitingin yanından geçerken de Rojava halkı sloganlarla selamlandı.

Yürüyüşle Beşiktaş İskelesi'ne gelen kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdiler.

İlk olarak, üniversiteli kadınlar adına yapılan basın açıklamasını Didem Kösedağı okudu. Kösedağı, kadınlara yönelik baskı, şiddet ve taciz uygulamalarını ve AKP'nin gerici politikalarını teşhir etti. "Kızlı-erkekli" tartışmasını da teşhir ederek bunun kadınların iradesini yok saymak anlamına geldiğini ifade etti. Buna karşı olduklarını ve izin vermeyeceklerini belirtti.

Ardından, İstanbul Kadın Dayanışması adına basın açıklamasını Nevin Kaplan ve Çağla Aydın okudu. Açıklamada, 25 Kasım'ın ortaya çıkışı anlatılırken, bütün dünyada yaşayan kadınların yaşadıkları baskıya, şiddete, yoksulluğa, savaşa, ataerkil, ırkçı ve kapitalist sisteme karşı sokaklara çıktığı anlatıldı.

AKP iktidarı döneminde çok daha fazla derinleşen gerici, cinsiyetçi bir zihniyetle karşı karşıya olunduğu belirtilerek kadın cinayetleri, taciz, tecavüz ve şiddet olaylarının arttığı belirtildi.

Kadına yönelik şiddetin farklı açılardan bilançosu açıklanırken, AKP hükümetinin baskıcı ve gerici politikaları hatırlatılarak teşhir edildi. Kadın istihdam paketinin kadınlar açısından doğuracağı olumsuzluklara işaret edilerek, bunun kadınları eve hapsetmek, güvencesiz ve ucuz işgücü olarak çalıştırmak amacı taşıdığı ifade edildi.

Yürütülen kirli savaş politikalarında da kadınların yine taciz ve tecavüz saldırılarıyla karşı karşıya bırakıldığı ifade edilerek Rojava'da AKP'nin desteklediği çetelerin kadınlara taciz ve tecavüz saldırılarında bulunduğu söylendi.

Son olarak çeşitli alanlardan kadınlar olarak kendilerine dayatılan ve baskıcı ve gerici dayatmalara boyun eğmeyecekleri, yaşamlarını kendilerinin belirleyeceği ve sokakları terk etmeyerek mücadeleyi büyütecekleri ifade edilerek açıklama sonlandırıldı.

Eylem boyunca sık sık “Şiddete, tacize tecavüze son!”, “Tecavüzcü devlet hesap verecek!”, “Kadınlar sokağa, özgürleşmeye!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganları atılırken aynı içeriklerde dövizler taşındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul