İsviçre’de tarımda kadınlar önemli bir yer tutuyor. Kendileri ev işleriyle uğraşıyor, çocuk eğitimiyle ilgileniyor, çoğu zaman çiftlikte çalışıyor veya yaşlılara bakıyor. Tarım dışı mesleki faaliyetlerde ve gönüllülük erbabında da çalışıyorlar.
Tarımda kadının tuttuğu önemli yere rağmen, 2002’ye kadar hiçbir araştırma yapılmaması dikkat çekiyor. İlk ulusal araştırmayı “Kadınların tarımdaki rolü” adı altında Federal Ziraat Bürosu tarafından gerçekleştirilmiştir.
Tarımda çalışan kadınların büyük oranı aylıksız çalıştıkları için sosyal planda da sigortasız gözükmekteler. 2014’te 158.800 tarım işçisinin 58 bini kadınken (yüzde 37), bugün çalışan 45 bin kadının dörtte üçü ücret almadığı için, işçi çalışma istatistiklerinde de etkin olarak sayılmıyor. Sonuç olarak ne işsizlik maaşı, ne de doğum izni alabiliyorlar. Bu durumda bir tek asgari düzeyde yaşlılık ve hayat sigortası elde edebiliyorlar, o da ancak emekli olduktan sonra veriliyor.
Güvencesizlik tehlikesi özellikle boşanma sonrası onları bekliyor. Güvencesizlik, ayrılık sonrası kadınları çok çabuk sosyal yardım kuruluşlarına mahkum olmaya mecbur bırakıyor. İstatistiklere göre çiftçiler arasındaki boşanma oranı 20 sene önce İsviçre ortalamasının altındayken, bugün evliliklerde boşanma oranı yüzde 50’lere varıyor.
Yaşlılık ve hayat sigortasına katkıda bulunan kadın sayısı artsa da 40 ve 60 yaş arası risk taşıyan yaş grubu, sigorta kapsamına en az girenler olarak kalıyor.
Kızıl Bayrak / İsviçre