Kadına yönelik şiddeti körükleyen, cinsel istismar ve saldırıları işleyenleri cezasızlıkla ödüllendiren ve kadına erkeğe bit etmesi için telkinlerde bulunan dinci-gerici iktidar, kadına şiddet konusunda göz boyamaya devam ediyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan
“Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol” de bundan öteye bir anlam taşımıyor.
Bütün ömürleri boyunca ve askerlik yaptıkları sürenin neredeyse tamamında “erkek güçlüdür”, “erkek üstündür” algısıyla karşılaşan kişilere bir defaya mahsus yapılacak kitabi bir konuşmanın bir sonuç üretmeyeceğini görmek zor olmasa gerek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, dün protokolün imzalandığı törende yaptığı konuşmada son 16 yılda kandına yönelik şiddet yüzde 1500 oranında artmışken, “Son 16 yılda kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli mesafeler kat edildiğini” iddia etti.
2015-2017 yıllarında resmi rakamlara göre 20 kadın “koruma” kararına rağmen gerekli önlemler alınmadığı için katledilirken, 440 kadının katledildiği 2018 yılında da benzer tablonun sürdüğü bir dizi habere yansıdı. Bütün bu gerçeklere karşın Selçuk şu güzellemelerle şiddete karşı sözde nasıl “mücadele” ettiklerini anlattı:
"Şiddet mağduru kadınların korunmasını desteklemek için de kurumsal mekanizmalarımızı güçlendiriyoruz. Şu anda 79 ilimizde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimiz (ŞÖNİM) bulunmaktadır. Kadın konuk evlerini de yaygınlaştırmak suretiyle kadınların mağduriyetlerinin önüne geçtik. Bakanlığımıza bağlı 110 kadın konukevi, yerel yönetimlere bağlı 34 olmak üzere ülkemiz genelinde 144 kadın konukevimizde 3 bin 454 kişilik kapasitemizle kadınlarımıza hizmet vermekteyiz. ALO 183 aile, kadın, çocuk ve engelli danışma hattında şiddete uğrayan, uğrama riski taşıyan, destek ve yardıma ihtiyaç duyan kadınlarımız ve çocuklarımız için 7 gün 24 saat ücretsiz hizmetlerimiz sürmektedir."
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da burada kendisine biçilen misyona uygun şekilde açıklamalarda bulunarak Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü olarak kadın bir subayın seçilmesini “övünç” olarak sundu. 4 ayda 99 bin er ve erbaşa farkındalık eğitimi verildiğini, söyledi.