Clara Zetkin işçi kadınların mücadelesine ışık tutmaya devam ediyor!

Komünist kadın önder Clara Zetkin'i, ölümsüzlüğünün 84. yılında saygıyla anıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 20 Haziran 2017
  • 07:50

Clara Zetkin, komünist bir kadın önder olarak yaşamı ve mücadelesi ile tarih sayfalarına geçti. Clara Zetkin, Marksizm’i hayata geçiren bir komünist, her türlü baskı ve zora karşı mücadelesinden vazgeçmeyen bir militan ve aynı zamanda işçi kadınların mücadelesini sınıf ekseninde yükselten bir önder olarak bugün devrim mücadelesinin en önemli isimlerin biri olarak anılıyor.

Mücadeleye adanmış bir ömür

Clara Zetkin, öğretmenlik mesleğini edinmek için gittiği okul sıralarında Marksizm öğretisiyle tanışmış ve 17 yaşında genç bir devrimci olarak katıldığı mücadele saflarında son nefesine kadar dövüşmüştür. Bismarck Almanya'sının “terör”üne karşılık sürgün hayatına başlayan Zetkin, eşinin 1889 yılında ölümü ile birlikte iki çocuk annesi olarak tüm zorluklara göğüs germiş ve aynı zamanda işçi kadın örgütlenmesini sürdürmüştür. Emperyalist savaş karşıtı çalışmaları sebebiyle tutuklanan ve 1933 yılında faşist Hitler döneminde artan baskılar ve yasaklamalar sonrası son yılını Sovyetler’de sürgünde geçiren Zetkin, 1933 yılının Temmuz ayında Moskova’da kalp krizi geçirerek 76 yaşında ölümsüzlüğe kavuştu. 59 yıllık devrimci yaşamından süzerek ardında bıraktığı miras bugün başta kadın işçiler olmak üzere işçi sınıfının mücadelesine ışık tutuyor.

İşçi kadınların komünist önderi

Clara Zetkin, devrim ve sosyalizm davasını yükseltirken özel olarak işçi kadınların örgütlenmesi üzerine çalıştı. İşçi kadınlara yönelik toplantılar ve seminerlerin yanı sıra, 1891’den 1917’ye kadar da Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) kadın gazetesi olan Die Gleichheit’ın (Eşitlik) editörlüğünü yaptı. Clara Zetkin 1889’da İkinci Enternasyonal’in Kuruluş Kongresi’ne katıldı ve burada kadın sorunu üzerine yaptığı konuşma ile delegeler üzerinde kadın sorununa eğilmek ve bu konuda çalışma yapmakta teşvik edici bir rol oynadı. Enternasyonal çalışmalarının yanı sıra 1900 yılında SPD’nin ilk kadın konferansının toplanmasında rol oynayan Zetkin, bu konferansla beraber, kadın çalışmasında ana eksenin proleter kadınlara ve işletmelere kaydırılması düşüncesinin taşıyıcısı oldu.

1910 tarihinde II. Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, 8 Mart 1857 tarihinde katledilen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanması önerisini getiren de yine Zetkin idi.

Revizyonizme karşı mücadelede ön safta

Revizyonizme karşı mücadelede ön saflarda yer alan Zetkin, 1898’deki SPD Parti Kongresi’nde Bernstein revizyonizmine karşı Rosa Luxemburg ile aynı kampta yer alır. 1. Emperyalist Paylaşım Savaşı sırasında II. Enternasyonal’in utanç verici tutumu mahkum eden komünistler arasında yer alan Clara, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht ile hareket ederek Spartakistler’e katılır.

1918’de ise Rosa ve Karl öncülüğünde kurulan Almanya Komünist Partisi’ne (KPD) katılarak 1920-33 arası dönemde KPD’yi mecliste temsil eder.

Alman faşizmine karşı mücadele çağrılarını ve devrimci çalışmasını aralıksız sürdürerek son nefesine dek komünizmin kızıl bayrağını dalgalandıran Clara Zetkin'i ölümsüzlüğünün 84. yılında saygıyla anıyoruz.