İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 arasında İstanbul Barosu Adli Yardım Bürosu’na başvuran şiddet mağduru kadınlara atanan avukatlar tarafından 6284 sayılı kanun kapsamında alınan koruyucu ve önleyici tedbir kararlarını inceleyerek bir rapor hazırladı.
Seyhan Avşar'ın Cumhuriyet'te yer alan haberindeki rapora göre 2019 yılında 13 bin 975 kişi baroya adli yardım başvurusu yaptı. Başvurulardan 12 bin 101’ini kadınlar yaparken şiddet mağduru kadınların 2 bin 842’si doğrudan bilgi sahibi olduğu yasa kapsamında koruma istedi. Rapora göre ev içi şiddet yüzde 98.
İncelenen 1253 dosya içinde 313 dosyada uzaklaştırma ve müşterek konutun şiddet mağduruna tahsis edildiğinin kaydedildiği raporda, şiddet mağduru kadınlardan sadece 1’inin işyerinin değiştirildiği kaydedildi. Verilen koruyucu tedbirlerden “Aile konutu şerhi konulması ve ayrı yerleşim yeri belirlenmesine” ilişkin karara rastlanmadığı da aktarıldı.
İhlal edene yaptırm yok
Raporda, hâkimler tarafından verilen tedbir kararlarının sadece yüzde 23’ünün 6 ay süreli verildiği; mahkemelerin tedbir kararlarını giderek 1, 2 ay gibi kısa süreli verdiği kaydedildi. Tedbir kararlarının ihlal edilmesi durumunda uygulanan “zorlama hapsine” dair ise bir karara rastlanmadı.
Şiddet mağduru ile şiddet faili arasındaki yakınlık derecesine de bakılan raporda, kadına yönelik şiddetin yüzde 92 oranında eşi tarafından uygulandığı; yüzde 4 oranında eski eşi, yüzde 2 oranında aile bireyleri tarafından uygulandığı kaydedildi. İncelenen kararlarda çocuklara yönelik herhangi bir koruyucu ve önleyici tedbir kararına rastlanmadı.
'Eksiklik uygulamada'
Raporu değerlendiren İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı hukukçu Nazan Moroğlu şunları söyledi: “Bu rapor, bir süredir bazı kesimlerce artarak devam eden ‘İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı kanun kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini artırıyor’ iddialarının doğru olmadığının kanıtı.
"Yasal haklarını öğrenmiş binlerce kadın, şiddete uğradığında ve şiddetten korunmak için adli yardıma başvuruyor. Kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurunun korunması için çıkarılan 6284 sayılı kanunda önemli bir eksik yok, eksiklik uygulamada.”