Ankara’da istismar affı yasası protesto edildi

Ankara Kadın Platformu, istismar affı yasa tasarısına karşı protesto eylemi yaptı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Ocak 2020
  • 17:24

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar, kadın ve çocuk istismarına yönelik olan istismar affı yasa tasarısını protesto amaçlı Güvenpark’ta bir araya geldi. Çok sayıda kadının katıldığı eylem, yasa tasarısına karşı sloganlarla başladı. Ardından basın açıklamasına geçildi.

Ankara Kadın Platformu adı okunan basın metninin bir kısmı şu şekilde:

“İktidarın, küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin istismar suçundan affedilmesine yönelik bir tasarı hazırlığıyla ilgili haberler bir süredir basına yansımaktadır. Son çıkan haberlere göre AKP tarafından 15 yaş farkının bir kriter olarak benimsenmiş olduğu ve çocuk istismarını meşrulaştıracak  bu affın bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra, Ocak 2020 gibi meclise getirileceği söylenmekte, AKP 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta zorla ve erken evlendirilmenin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af ta dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır…

AKP’nin ‘Affı bir defaya mahsus yapacağız.’ Açıklaması, Ensar Vakfı’nda karşımıza çıkan ‘bir kereden bir şey olmaz’ zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir. Göz göre göre failleri cezasız bırakanlar, düzenlemeye bahane olarak küçük yaşta istismar edilmiş ve evlendirilmiş kız çocuklarının; suç olan bu eylemi gerçekleştiren erkeklerin hapse girmesi sonucunda çocuklarıyla birlikte ortada kalmalarını ve mağdur olmalarını öne sürmektedir. Oysa çocukları asıl mağdur edecek şey onları tecavüzcülerle evlendirmeye zorlamaktır. Devletin görevi ise istismarı meşrulaştırmak değil çocukları korumaktır.

2016 yılında yine benzer bir tasarı ile karşımıza çıktıklarında ‘İstismarın affı olmaz, tecavüz meşrulaştırılamaz’ diyerek meclisin kapısına dayanmış ve mücadelemizle tasarıyı geri çektirmiştik. Anlaşılıyor ki AKP iktidarı, daha önce yapılanlarla beraber kadınlar, çocuklar ve bütün bir ülke için çok daha karanlık bir planı hayata geçirmekte ısrar etmektedir. Öyleyse biz de mücadelemizde ısrar edeceğiz, sokaklarda-meydanlarda direneceğiz. Geri çekilmeyeceğiz ve gerici politikalara geçit vermeyeceğiz…”

Basın açıklamasının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara