“Ağustos’ta 31 kadın cinayeti, 21 şüpheli ölüm”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun ağustos ayı kadın cinayetleri raporuna göre bir ayda 31 kadın cinayeti yaşanırken, 21 kadının ölümü şüpheli bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Eylül 2021
  • 16:00

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) yayınladığı ağustos ayı kadın cinayetleri raporuna göre bir ayda 31 kadın cinayeti yaşanırken, 21 kadının ölümü şüpheli bırakıldı. Raporda İçişleri Bakanlığı’nın kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıttığı ifade edildi.

“Kadına yönelik şiddetin görünmez kılınmasının sonucu”

Raporda bir ayda katledilen 31 kadından 17’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilemediği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Öldürülen 31 kadından 17’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 13’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken, 1’i ekonomik bahanelerle öldürüldü. 17 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

“Taliban ve destekçileri yeryüzünden silinecek, kadınlar laiklikle yaşayacak”

Afganistan’da emperyalist devletlerin yönetimi Taliban’a bırakması ile kadınların ve LGBTİ+’ların yaşamlarının riske girdiğine değinilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle artık kadınların, çocukların ve LGBTİQ+ların hayatları güvende değil. ‘Evrim geçirdik’ diyen Taliban’ın rejiminde kadınların haklarının ileriye taşınacağını söylemek mümkün değil. Kız çocukları annelerinden alınıyor. Bir kadın burka giymediği bahanesiyle öldürülüyor. Kadınlar, haklarının elinden alınacağı ve güvende olmayacakları konusunda endişeliler. Kadınlar, bütün bu baskılara rağmen Afganistan’da eylemler yapıyorlar. Taliban öncesinde de kadınların hakları ileri düzeyde değildi. Taliban’la birlikte daha da geriye gidecek olan bu durumda, Afganistanlı kadınlarla birlikte mücadele edilmelidir. Endişeli gözükmeye çalışan emperyalistlerden medet ummak ise gerçek dışıdır. Afganistanlı kadınlar için İstanbul, İzmir, Iğdır ve Bursa’da eylemdeydik. Onlarla mücadelemiz ortak. Laiklik karşıtı her konuda, kadınların, çocukların ve LGBTİQ+ların hayatlarının ne ölçüde tehlikede olduğunu görüyoruz. Direnen kadınlar dünyada her yerde oldukça mücadelemiz sürecektir.”

Raporda aynı zamanda orman yangınları, Boğaziçi’nde süren direniş, okulların açılması, öğrencilerin aşılanması ve şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması gibi pek çok konuya yer verildi.