ABD’de kürtaj hakkının gaspına karşı eylemler

ABD’de kadınlar, “Benim bedenim, benim kararım, benim hakkım” şiarıyla sokaklara inerek bedenleri üzerinden yapılan kirli pazarlıkları reddettiklerini gösterdiler. Mücadele kararlılığı devam ederse, gerici saldırının püskürtülmesi zor olmayacak.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 04 Ekim 2021
  • 21:00

ABD’de kürtaj hakkının kısıtlanmasına karşı 50 eyalet ve 600’den fazla kentte protesto gösterileri düzenlendi.

Ülke çapında yüzbinlerce kişi gösterilere katıldı. Sadece Başkent Washington’da düzenlenen gösteriye 10 binden fazla kişi katıldı.

Washington’da “Benim bedenim, benim kararım, benim hakkım” yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, bugün kürtaj hakkıyla ilgili bir davaya bakacak olan Yüksek Mahkeme’ye yürüdüler.

Gösteriyi düzenleyen kurumlar yaptıkları açıklamada, “Hep birlikte kürtajın sadece yasal değil aynı zamanda erişilebilir, maddi olarak karşılanabilir olmasını istiyoruz” diyerek taleplerini dile getirdiler.  

“Kalp atışı yasası”

ABD’nin Teksas eyaletinde Eylül ayında kabul edilen ve “ülkenin en sert kürtaj yasası” olarak nitelenen “Kalp atışı yasası” protestoların fitilini ateşlemişti. Söz konusu yasa, “fetüsün kalp atışlarının duyulabilir hale gelmesinden itibaren” kürtajı yasaklıyor.

Tecavüz ve ensest yoluyla meydana gelen gebeliklerin de yeni yasal düzenlemenin kapsamına alınması, sert eleştiri ve protestolara neden oldu.

Yasa uyarınca altı haftadan sonraki gebeliklerde, kadını hastaneye götüren dahil olmak üzere, kürtajın gerçekleşmesini sağlayan ve buna yardımcı olan herkes cezalandırılabiliyor.

Yasa, kürtajı ihbar edenlere ise 10 bin dolar “ödül” verilmesini öngörüyor. “Ödül” vaadi, insanları ihbarcılığa, diğer bir ifadeyle düşkünleşmeye teşvik ediyor.

 

1973 yılındaki kararın iptali

ABD’de kadınlar Yüksek Mahkeme’nin 1973 yılında aldığı ve bir dönüm noktası olan “Roe v. Wade” kararıyla kürtaj hakkına kavuşmuştu. Ancak o zamandan bu yana ülkedeki kürtaj karşıtları, kararın yürürlükten kaldırılması için girişimlerde bulunuyor. Başını Evanjelik gericiliğin çektiği kürtaj karşıtları, ilkel zihniyetlerini topluma dayatmak için her fırsatı kullanıyorlar.

En son Mississippi eyaleti 1973 yılında yürürlüğe giren yasanın iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulundu. Söz konusu başvuru bugün Yüksek Mahkeme tarafından gündeme alınacak. ABD eski Başkanı Donald Trump Yüksek Mahkeme’ye üç yeni üye atamıştı. Böylece Yüksek Mahkeme’de “muhafazakâr” yargıçların sayısı arttırılarak çoğunluk olmaları sağlanmıştı.

Bileşenleri değişen Yüksek Mahkeme’nin “Roe v. Wade” yasasını iptal etme ihtimalinin her zamankinden daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bunun gerçekleşmesi halinde tüm eyaletlere kürtaj hakkını bütünüyle yasaklama yolu da açılmış olacak.

Yüksek Mahkeme’nin Teksas’taki yeni yasaya karşı yapılan bir iptal başvurusunu sadece “usul yönünden” bozması, “Roe v. Wade” yasasının iptal edilebileceği yorumlarına yol açtı.

ABD Başkanı Joe Biden, Teksas’ta kabul edilen ve kürtajı yasaklayan yasayı, “anayasaya aykırı” olarak nitelemiş ve bu yasanın iptali için “hükümetin tüm gücünü” kullanacağını söylemişti.

Kürtaj hakkını savunanlar, ABD Kongresi’nin bir ‘kürtaj hakkı yasası’ çıkarması için harekete geçmiş, Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi’nde geçen hafta konuyla ilgili bir yasa kabul edilmişti. Ancak ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’nun da yasayı onaylaması gerekiyor. Senato’da ise Cumhuriyetçi senatörler çoğunlukta. Söz konusu yasanın Cumhuriyetçi Senatörlerin engeline takılabileceği belirtiliyor.

ABD’de kadınlar, “Benim bedenim, benim kararım, benim hakkım” şiarıyla sokaklara inerek bedenleri üzerinden yapılan kirli pazarlıkları reddettiklerini gösterdiler. Mücadele kararlılığı devam ederse, gerici saldırının püskürtülmesi zor olmayacak.