79 kuruluş zeytinlikleri maden faaliyetine açan yönetmelik kararına karşı verilen yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına tepki gösterdi.
Zeytinliklerin maden için kesilmesinin önünü açan değişikliğe karşı yüzlerce dava açılmıştı. Yönetmeliğe karşı açılan yüzlerce davanın pek çoğunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Fakat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın itirazı üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), 31 Temmuz’da “müşterek bir karar verilmesi gerektiğini” belirterek bazı davalarda verilen yürütmeyi durdurma kararını iptal etti.
Buna karşı yapılan açıklamada zeytinlikleri madenciliğe karşı yeniden savunmasız bırakan yeni kararın kabul edilemez olduğu vurgulayan kurumlar, yönetmelik değişikliğinin iptali istendi. Yönetmelik değişikliğinin hukuka aykırı olduğu belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:
“83 yıldır yasalarla korunan Anadolu’nun zeytinlikleri, birçok kez madencilik faaliyetlerine, imara, enerji projelerine açılmak istendi. Ancak zeytin üreticileri, yaşam savunucuları, sivil toplum örgütleri ve sendikaların mücadelesi sonucu zeytin ağaçları bugüne kadar korunabildi.”
Açıklamada, Türkiye'nin zeytin üretiminde dünyada 5’inci, zeytin ihracatında ise 4’üncü sırada olduğu belirtilerek şu şekilde devam edildi:
“Elektrik ihtiyacı gerekçesiyle ülkemizin dış ticaret dengesinin sağlanmasında zeytin ihracatının payı görmezden gelinerek zeytinle ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanması engelleniyor. Unutulmamalı ki, soframızdan eksik etmediğimiz zeytinimiz, bin bir çeşit börtü böceğin yaşam alanı olmasının yanında yerel toplulukların da geçim kaynağı. Değil tek bir zeytin tanesini kaybetmek, bu toprakların binlerce yıllık zeytin üretimini daha da artırmamız gerekiyor.”
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
“İklim krizi ve gıda krizi göz önünde bulundurularak, Türkiye için hayati önemdeki zeytinliklerinden, enerji üretimi gerekçe gösterilerek vazgeçilme girişiminin hukuka ve bilime uygun olmadığını bir kez daha ifade ediyor, zeytinliklerin koşulsuz korunmasını talep ediyoruz."