“Zamlar geri alınsın!”

Eskişehir, Dersim, İstanbul ve Antep’te “Zamlar geri alınsın” eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Şubat 2022
  • 22:45

Hemen her gün, ülkenin dört bir yanında zamların geri alınması talebiyle eylemler gerçekleştiriliyor. 12 Şubat günü Eskişehir, Dersim, İstanbul ve Antep’te “Zamlar geri alınsın” eylemleri yapıldı.

Dersim’de Emek ve Demokrasi Güçleri kent merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na gelindi ve burada bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Ergin Tekin TÜİK'in yalana dayalı enflasyon verilerine halkın güvenmediğini belirterek “Zam yağmurları altında cebimize baktıkça gerçek enflasyonu biz, yani yaşam kavgası veren halkımız, üreticiler, işçiler, küçük esnaf, kadınlar ve gençler görüyor” dedi.

Elektrik, doğalgaz ve diğer insani ihtiyaçların üretim ve dağıtımının tekellerin kar ve rantı için piyasalaştırılıp sömürü alanı haline getirildiğine dikkat çeken Tekin “Yoksuldan alıp zengine aktaran, ülkede yaşanan her bir sorunun faturasını işçi ve emekçiye kesen bu iktidar da bu düzen de çürümüştür, değişmelidir” dedi.

Halka, karanlığa teslim olmamak için mücadele etme çağrısında bulunan Tekin, platform bileşenlerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“-İnsanca yaşayacak bir ücret için derhal tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır.
-Elektrik, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, yoksulluk sınırının altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan her hane için doğalgaz, su, elektrik, telefon-internet hizmeti ücretsiz olmalıdır.
-Başta KDV olmak üzere, konutlarda faturaları kabartan vergi ve kesintiler kaldırılmalıdır.
-Faturaları ödeyecek geliri olamayan ailelerin elektriklerinin ve gazlarının kesilmesine son verilmeli bu faturalar hazine tarafından karşılanmalıdır.
-Enerji tekelleri bütün bu soygunun faturasını, bedelini ödemelidir. Hem geçmişe dönük ödenen faturaların hem de şu anki zararların karşılığını bu enerji tekelleri ve onların hissedarları ödemelidir.”

Eylem, Sanat Sokağı'na yürüyüş ve oturma eyleminin ardından son buldu.

Eskişehir’de polis barikatı

Eskişehir’de Adalar Atatürk Caddesi girişinden Porsuk Bulvarı boyunca yapılan kitlesel yürüyüşün önüne polis barikatı kuruldu. Polis saldırısı “Halka değil çetelere barikat!” sloganıyla protesto edildi. Burada okunan basın açıklamasında TÜİK’in Aralık ayında açıkladığı yıllık yüzde 36’lık enflasyon oranının son 20 yılın en yüksek rakamı olduğu hatırlatıldı. Açıklamada asgari ücret zammının çoktan eridiği belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Ülkenin dört bir yanında geçinemeyen ve faturalarını ödeyemeyen yurttaşların sesi duyulmaktadır. Biz de Eskişehir’den sesimizi duyurmak için buradayız. Sefalet ücretlerine teslim olmak istemeyen işçilerin sesleri ile fahiş zamlara faturalarını yakan yurttaşların öfkesi aynı meydanda buluşmaktadır. Eskişehir Halkına çağrımızdır; zamlara karşı duralım, sesimizi duyuralım, zamları hep birlikte geri aldıralım.”

Eylemde, “Zamlar geri alınsın!”, “Bu zamlarla yaşanmaz!”, “Pahalılığa yeter!”, “Geçinemiyoruz!”, “Müşteri değil yurttaşız!” dövizleri taşındı.

Antep Emek ve Demokrasi Güçleri, “Elektrik ve temel tüketimde zamlar geri alınsın” şiarı ile zamları protesto etti.

İstanbul Nurtepe’de ise Güzeltepe-Nurtepe Emek ve Demokrasi Güçleri “Zamlar geri çekilsin. Hükümet istifa” pankartı ile mahallede yürüyüş yaptı.