Buca'da zamlara karşı eylem

İzmir’de zamlara karşı eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Şubat 2022
  • 21:15

İzmir Buca'da elektrik faturalarına gelen zamlara karşı eylem gerçekleştirildi.

Buca Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısı ile, “Zamlara, pahalılığa ve yoksulluğa artık yeter!” şiarıyla gerçekleştirilen eylem, saat:17.30'da Şirinyer Migros önünde toplanılmasıyla başladı. Ekonomik kriz, sefalet ücretleri, temel tüketim ürünlerine gelen yüksek zamların, artan enflasyonun teşhir edildiği dövizlerin açıldığı kitlesel eylemde, son günlerde işçi ve emekçi kitlelerde artan öfke göze çarptı.

“Artık yeter! Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın” şiarlı pankartın açıldığı eylemde katılımcı kurumlar adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Açlık, işsizlik ve yoksulluk derinleşerek devam ediyor. Asgari ücrete yapılan %50 zam daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalırken, kamu emekçilerinin maaşları yoksulluk sınırı rakamlarının çok gerisinde seyrediyor, her geçen gün açlık sınırı rakamlarına yaklaşıyor. Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk.”

Gıda ürünlerinden elektriğe, doğalgazdan akaryakıta gelen zamların teşhir edildiği açıklamada ekonomik krizin AKP tarafından yok sayıldığı vurgulandı. Açıklamada çözümün emekçinin sesine kulak vermek olduğu belirtildi. Şirketleri zengin etmek için işçi ve emekçilerin cebine göz dikildiğinin, elektriğe %127 zam yapıldığının altının çizildiği konuşmada, buna karşı yaygınlaşan eylemlere dikkat çekildi.

Gelen faturaların altından kalkılamayacağı, bu kış aylarında birçok evin elektriksiz kalacağı belirtilerek, “Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir!” denildi. 

Eylemde sıralanan talepler şu şekilde sıralandı:

“Son dönem temel tüketim maddelerine gelen tüm zamların geri çekilmesi, yoksulluk sınırı altında yaşayanların temel gereksinimlerinin karşılanması, 150Kwh elektrik yardımının ölçütlerinin kamuoyu ile paylaşılarak 230Kwh'ye çıkartılması, konutlarda elektrik, su ve doğalgazda KDV'nin sıfırlanması, faturası ödenemediği için kesilen elektrik, su ve doğalgaz kesmenin sonlandırılması, enerji şirketlerinin kamulaştırılması, Kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin-piyasalaşmasının sonlandırılması, çalışan ve emeklilerin maaşlarının insanca yaşam düzeyine yükseltilmesi.”

DEV TEKSTİL'in de katılarak destek verdiği, ekonomik ve sosyal saldırılara karşı mücadele çağrısının yapıldığı eylem, sembolik olarak yakılan faturaların ardından bitirildi.

Kızıl Bayrak/İzmir