“Yoksulluk sınırı 46 bin 980 lira oldu”

BES-AR’ın araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 15 bin 660 lira, yoksulluk sınırı ise 46 bin 980 lira oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Eylül 2023
  • 09:30

12 Eylül Askeri Darbesi’nin 43. yıl dönümünde Büro Emekçileri Sendikası (BES), basın emekçileri ile Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde bir araya geldi. 

BES-AR'ın Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu şunları söyledi:

“Ekonomik ve siyasi sonuçlarını hâlâ yaşamaya devam ettiğimiz darbenin tarihsel olarak en sade özeti ‘Gülme sırası bizde’ sözü oldu. Dönemin TİSK Başkanı Halit Narin’in darbe sonrasında söylediği ‘20 yıldır işçiler güldü biz ağladık, şimdi gülme sırası bizde’ sözü sermaye sınıfının darbe karşısında konumlanışını ortaya koyarken, geçen onlarca yıla rağmen sermaye sınıfı gülmeye devam ediyor” 

Açıklamada BES-AR’ın yaptığı araştırmanın sonuçları ise şöyle sıralandı:

“4 kişilik bir memur ailesinin 2023 Ağustos ayı açlık sınırı 15 bin 660 lira oldu.

Gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ağustos 2023 için 15 bin 660 lira, tek bir kişinin yaşam maliyeti ise 21 bin 050 lira, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı kısacası Yoksulluk Sınırı 46 bin 980 lira olmuştur”

BES Genel Başkanı’nın ardından, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de söz alarak şunları ifade etti: 

“Tam 43 yıl önce bugün sermaye ile uluslararası sermayenin müdahalesi ile askeri bir darbe yaşandı. Kamudan sadece 30 bini aşkın insan ihraç edildi. Hukuksuzluk sadece bununla da sınırlı kalmadı. Benzer düşman politikaların bugün de yaşandığını gördük. Seçilmiş belediye başkanları, milletvekilleri ve gazetecilerin de bugün cezaevlerinde olduğunu görüyoruz. 12 Eylül’den bugüne emekçilere yaşatılan bir yoksulluk politikası söz konusu. Ve biz bugün burada bir kez daha hem 12 Eylül’ün sonucu ile hem de bugünle daha ileriden mücadele için bir araya geldik. Bugün daha ileriden bir mücadeleye ihtiyacımız var.”