OECD raporları 2007-2010 arasında Türkiye’de yoksulluğun %1 arttığını gösterdi.
OECD’nin yaptığı açıklamaya göre 2007-2010 yılları arasında İtalya, Slovak Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye’de yoksulluk %1 arttı.
OECD ülkelerinin büyük bölümünde genç yetişkinler ve çocuklu aileler bugün 2007’de olduğundan daha fazla yoksulluk tehlikesi yaşıyor. Gelirleri, bir ülkede bütün gelirler sıralandığında en orta sıradaki gelirin yarısından az olan hane halklarında, 18-25 yaşındakilerin kapladığı pay, 2007-2010 yılları arasında tırmandı. Artış özellikle Estonya, İspanya ve Türkiye’de %5, İrlanda ve İngiltere %4, Yunanistan ve İtalya’da %3 ile aşırı bir artış oldu.
Hane halkın düşen en az gelirle Türkiye sondan ikinci
Hane halklarının düşük gelire sahip olduğu ülkeler içinde iki Latin Amerika ülkesi Şili ve Meksika’nın dışında Güney Avrupa, Türkiye ve Doğu Avrupa’da bulunuyor. OECD ülkeleri arasında 2010’da kişi başına gelir en yüksek 36 bin 400 dolar ile Lüksemburg’da oldu. Meksika ise 4 bin 500 dolar ile en düşük kişi başına milli gelire sahip ülke. Türkiye 7 bin 100 dolarla sondan ikinci bulunuyor.
İsrail Erdoğan’ın 3 çocuk mesajını almış
OECD’de son yarım asırda doğurganlığın azaldığı tespit edilmiş. 1960’ta bir kadına 3.3 çocuk düşerken 2011’de bu oran 1.7’ye indi. Neden sıralaması ise aile oluşturmanın ertelenmesi, ailelerin küçülmesi, kadınların eğitim ve istihdamında artış, çalışan çocuklu ailelere yetersiz destek, güvenli iş ve gelir ihtiyacı ya da artan konut sorunu olarak açıklanıyor. Doğurganlık düşüşü özellikle (ortalama kadın başına en az dört çocuk kadar) Kore, Meksika ve Türkiye’de belirgin vaziyette.
İsrail ise üç çocukla kadın başına düşen çocuk sayısında OECD’de ilk sırada. Türkiye 2.2 çocukla OECD beşincisi. Macaristan kadın başına 1.24 çocuk ile n düşük seviyede. OECD ortalaması 1.70 çocuk.
Türkiye çocuk yaşta evliliklerde ilk sırada
OECD’de 15 yaş üstü evli yetişkinler en çok, 2012’de birlikteliklerin yüzde 66.3’ünün evlilik şeklinde olduğu Türkiye’de görüldü. İkinci Japonya’da oran yüzde 65.4 oldu. OECD ortalamasında ilişkilerin yüzde 52.4’ü evlilik şeklinde. Oran ilişkilerde evlilik oranının yüzde 40 olduğu Şili ve Estonya’da en düşük.
Kadınların eve hapsedilmesi raporlara yansıyor
Birçok ülkede kriz, erkeklerin işsizliğini kadınların işsizliğinden daha fazla etkiliyor. Ancak Estonya, Lüksemburg ve Türkiye’de kadınlar işsizlikte erkeklerden daha fazla artış oranına sahip.
Türkiye’de 15-24 yaş arası işsizlik artıyor
Yunanistan, İtalya, Meksika ve Türkiye’de 15-24 yaş arası gençliğin yüzde 20’den fazlası ‘aktif durumda değil, çalışmıyor, eğitim ya da öğretim görmüyor.’ Oran 2012’de yüzde 25’e çıktı. Düşüş özellikle Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’de güçlü oldu.
Adaletsiz gelir dağılımı ve yoksulluk artıyor
2010’da gelir eşitsizliği OECD’de Şili, İsrail, Meksika, Türkiye ve ABD’de yüksekken, İskandinav ve orta Avrupa ülkeleri harcanabilir gelirde en düşük eşitsizliğe sahip.
Ortalama göreceli yoksulluk oranı 2010’da yüzde 11 idi. Yoksulluk oranı en fazla, yüzde 20 ile İsrail ile Meksika’daydı. Ancak Çek Cumhuriyeti ile Danimarka’da yoksulluktan etkilenen kişi sayısı 20’de 1 kişi. 2007-2010 arası yoksulluk sadece İtalya, Slovak Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye’de 1 puandan fazla arttı. Değişiklikler diğer OECD ülkelerinde yüzde 1’in altında olurken, aynı dönemde, Şili, Estonya, Portekiz, İngiltere’de düştü.
Çocuklarda, yaşlılarda yoksullaşıyor
2007’den itibaren çocuk yoksulluğu 16 OECD ülkesinde, Belçika, Macaristan, İtalya, Slovenya, İspanya ve Türkiye’de yüzde 2 puanı aşan artışlarla önemli ölçüde yükseldi. Portekiz ve İngiltere’de yüzde 2’den fazla düştü. Aynı dönemde ‘genç yoksulluğu’ ise 19 OECD ülkesinde önemli ölçüde arttı.
2007-2010 yaşlılar arasında yoksulluk 32 ülkenin 20’sinde düştü ve sadece Kanada, Kore, Polonya ve Türkiye’de yüzde 2 puan ya da daha fazla arttı.”
Türkiye’de erkekler kadınlardan daha sağlıklı
Avustralya hariç tüm OECD ülkelerinde erkeklerin sağlıklarının iyi olma olasılığı daha fazla. Kadın erkek eşitsizliği özellikle Şili, Portekiz ve Türkiye’de büyük.
Türkiye’de cepteki para sağlık harcamalarına yetmiyor
Fransa ve Almanya gibi büyük Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında ABD kişi başına iki misli fazla sağlık harcaması yapıyor. OECD ülkelerinin yaklaşık yarısında kişi başına 3 bin ila 4 bin 500 dolar sağlık harcaması düşüyor. Sağlıkta kişi başına 3 bin dolar harcayanlar Şili ve Kore ile genellikle güney ve orta Avrupa’daki ülkelerde yaşıyorlar. Kişi başına en az harcayanlar OECD ortalamasının üçte birinden azla Meksika ve Türkiye’de bulunuyor.
Geceleri sokaklarda rahat yürüyemiyoruz
Suç oranları da 2004-2010 arası görece durağan kaldı. Azalış en güçlü Japonya, Polonya ve Portekiz’de görülürken artış en fazla Yunanistan, İtalya ve Türkiye’de idi. Türkiye 2012 itibarıyla “Yaşadığınız şehir ya da alanda geceleri tek başına güvenli şekilde yürüme duygusu” sıralamasında 34 OECD ülkesi arasında 31’inci oldu.
İmdat poliste, polis imdatta en çok Türkiye’de
Raporda “2010 yılında polise başvuranlar” tablosu da yayınlandı. Buna göre Türkiye OECD şampiyonu oldu. Türkiye’de polise başvurma oranı en yakınındaki Yunanistan’a göre üç misli artmış oldu.
OECD genelinde 2007-2012 arası polise güvende küçük bir artış görülürken, Türkiye güvenin azaldığı grupta yer aldı. Türkiye’de polise güven yaklaşık %4 oranında azaldı. Güvenin azaldığı ülkeler sırayla Meksika, Macaristan, Norveç, Belçika, Finlandiya, Lüksemburg, Portekiz, Türkiye, Danimarka, Hollanda, Kanada, İsrail oldu.
Toplanan yardımları ceplerine indiren kuruluşlara güven azaldı
2007-2012 arası gönüllü kuruluşlara zaman ayırdığını belirten kişiler sabit kaldı. En güçlü düşüş Belçika, Çek Cumhuriyeti, İrlanda ve Türkiye’de iken bu pay en fazla İtalya, Kore, Meksika ve Portekiz’de arttı. OECD’de 2012’de gönüllü olarak hayır kuruluşlarına en fazla para İngiltere’de bağışlandı. Türkiye %13 ile sondan ikinci, Yunanistan’da %6 bağışçıyla sonuncu oldu. OECD’de bağış yapan kişilerin ortalaması yüzde 44 oldu.
Türkiye’de yabancı düşmanlığı artıyor
Yabancılara yardım duygusu birçok ülkede yükselirken Türkiye’de 2007-2012 arası yabancı birine yardım ettiğini söyleyenlerin oranı %5 azaldı.