YEP açıklandı: Yüksek enflasyon, kemer sıkma, işsizlik

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda büyüme hedefleri düştü, enflasyon beklentisi yükseldi. “Kamu tasarrufu” adı altında kemer sıkma gündeme geldi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2018
  • 11:22

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP), bugün İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde açıkladı. Albayrak’ın “üç ana temel üzerine oturttuklarını” söylediği YEP, bir yandan ekonomideki zayıflığın işareti olurken, bir yandan da pembe tablolar çizmeden öteye geçmedi.

Öte yandan, daha önce Orta Vadeli Program (OVP) olarak adlandırılan programın isminin son dakika da değiştirilerek Yeni Ekonomi Programı (YEP) yapıldığı, kapsam süresinin de 3 yıla çıkarıldığı belirtildi.

Yeni programda pembe tablolar

Enflasyon, kamu maliyesi, istihdam ve cari açıkla bankacılık ve reel sektör alanları üzerine kurgulandığı söylenen YEP’te, büyüme hedeflerinin düşürüldüğü açıklandı. GSYH büyümesi tahmini 2018’de yüzde 3,8, 2019’da yüzde 2,3, 2020’de yüzde 3,5 olarak ifade edildi.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı üzerine hamasi söylemlerin yanında, “yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma komitesinin hayata geçirileceği” söylenen YEP kapsamında, 2019 yılında ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış tüm projelerin askıya alınacağı belirtildi.

Vergi indirimlerinin kaldırılacağı, yeni yapılandırmaların olmayacağı belirtilen programda enflasyon beklentileri ise dikkat çekti. Albayrak’ın açıklamasına göre  enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, 2020 için yüzde 9,8 olarak belirlendi. Enflasyonun 2021’de yüzde 6’ya inmesinin beklendiği öne sürüldü. Programa ilişkin ilk fikirlerini paylaşan ekonomistler ise sonraki yıllar için öngörülen bu enflasyon oranlarının gerçekçi olmadığını dile getirdi.

Kemer sıkma gündemde

Lüks ve israftan imtina etmeyen sermaye hükümetinin yeni programında, “kamu tasarrufu” adı altında kemer sıkma da gündeme alındı. Buna göre,  kamu maliyesi dönüşüm ve değişim ofisi oluşturulacağı, alınacak tedbirlerle 2019’da 60 milyar TL’lik tasarruf sağlanacağı, 16 milyar TL gelir artırımı elde edileceği öne sürüldü.

İşsizlik yine çift hanelerde

Albayrak’ın açıkladığı YEP’te işsizlikle ilgili ön görülere de yer verildi. İşsizliğin 2019’da artması beklenen programda, işsizlikte ancak 2020 sonrasında azalış sağlanmaya başlanacağı ön görüldü. Buna rağmen, ön görülen işsizlik oranları çift haneli rakamlarda kaldı. Albayrak, “işsizliğin 2018 yüzde 11,3, 2019 yüzde 12,1, 2020 sonunda yüzde 11,9 olmasının beklendiğini” açıkladı.

Dolarda dalgalanma yaşandı

Albayrak’ın YEP açıklaması nedeniyle bugün dolarda dalgalanma yaşandı. Yeni Ekonomi Programının açıklanması öncesi 6.14 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, Albayrak'ın konuşmasının başında 6.1340'a indi. Büyüme ve enflasyon beklentilerinin açıklanması sonrası dolar/TL, ilk fiyatlanmada önemli bir değişim göstermese de daha sonra tekrar 6.29 seviyesine yükseldi.