“Yaşasın örgütlü mücadelemiz”

Engellilerin Haklarına Erişimi Platformu gerçekleştirdiği açıklama ile engellilerin ÖTV istisnasına yönelik ciddi hak kayıplarına yol açabilecek düzenlemelere tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Haziran 2024
  • 11:30

Engellilerin Haklarına Erişimi Platformu, TBMM'ye sunulması planlanan vergi paketinde engellilerin ÖTV istisnasına yönelik ciddi hak kayıplarına yol açabilecek düzenlemelere tepki gösterdi.

Ankara Kızılay'da yapılan basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

"ÖTV Kanunu'ndaki istisnanın revize edilmesi, istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması, taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi, her sene yeniden değerleme oranında artan tutarın (araç satış bedelinin) yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması ve Cumhurbaşkanının yeniden değerleme oranında artan tutarı %50'sine kadar artırma yetkisinin kaldırılması; ilk alternatif olarak önerilmiştir. İkinci alternatifte ise; ÖTV Kanunu'ndaki istisnanın kaldırılması, teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması, engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması vb. kriterler esas alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından nakit destek verilmesi önerilmiştir. Her iki alternatifte yer alan öneriler, tek kelime ile utanç vericidir, insani politikalarla yakından ve uzaktan ilgili değildir ve bu yönüyle insan hakları ihlalidir. Var olan hakların kısıtlanması, kısıtlanan hakkın kullanılmasının imkansız hale getirilmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması; ciddi ayrımcılıktır ve sonuçları bakımından engellilere ve ailelerine zulümdür."

Engellilerin Haklarına Erişimi Platformu açıklamanın devamında şu soruları yöneltti:

"ÖTV Kanunu için önerdiğiniz alternatifleri ve şartları insani buluyor musunuz? Bu düzenlemeleri, hayata geçirme sözünü verdiğiniz; 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ve 2023-2025 Engelli Hakları Ulusal Eylem Planını ile bağdaştırabiliyor musunuz?

 Söz konusu kanun düzenleme önerilerinin, taraf olduğumuz BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi'nin felsefesine, özüne ve imzalanma gerekçelerine tamamen aykırı olduğunu biliyor musunuz?

 Mart 2019'da Cenevre'de; Türkiye'nin Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi'nin uygulanması hakkında yapılan ilk toplantısı sonrası BM Engelli Kişilerin Hakları Komitesinin Türkiye'ye gönderdiği Nihai Gözlem Raporunda yer alan tavsiyeleri gözden geçirdiniz mi?

BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi'nin genel ilkelerinden birinin, "katılım ilkesi" olduğunu biliyor musunuz?"