Hapishanelerde bahaneler ile hak ihlalleri yaşanıyor. Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Elazığ Hapisi'nde bir tutukluya ailesi tarafından yan flüt gönderildi. Tutuklu flüt kendisine verilmeyince itirazda bulundu. Bunun üzerine toplanan Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu, tutuklu ve hükümlülere verilmesi serbest olan flütün, cezaevine alınması yasaklanan zurna olduğuna karar verdi.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisi Baran Barış Korkmaz’ın hapse girdikten sonra müzik ile ilgilenmeye başladı. Dersim’in Pertek ilçesindeki ailesini ziyareti sırasında, komşularının bahçesinde bir adet tüpün bulunması ve gizli tanığın ifadesiyle 59 yıl hapis cezasına çarptırılan Korkmaz, kardeşinden yan flüt istedi.
2 ay verilmeyince itiraz etti
Mezopotamya Ajansı'ndan Fethi Balaman'ın haberine göre abla Sevinç Korkmaz, Bursa Müzik’ten 769 TL’ye aldığı flütü, annesi Sakine Korkmaz aracılığıyla kargoyla hapishaneye gönderdi. Ancak 7 Temmuz’da gönderilen flüt, 2 Eylül’e kadar verilmedi. Flütün zurna olduğu gerekçesiyle verilmemesi üzerine Baran Barış Korkmaz, Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne itirazda bulundu. Hapishane'nin İdare ve Gözlem Kurulu, tutuklu ve hükümlülere verilmesi önünde yasal bir engel bulunmayan flütün, tutuklu ve hükümlülere verilmesinin yasaklandığı zurna olduğuna karar verdi.
Flütün faturası bile ikna etmedi
Hapishanenin 1. ve 2. müdürü, idare memuru, psikolog, öğretmen, sosyal çalışmacı ve sorumlu infaz koruma baş memurundan oluşan 7 kişilik kurulu, tutuklu Korkmaz’ın flütün, Bursa Müzik’ten alınan yan flüt olduğunu düzenleyen faturasını sunması da ikna edemedi. Flütün zurna olduğuna oybirliğiyle karar veren Kurul, kararında şu ifadelere yer verdi: “(…) Gönderilen kargonun içinde halk arasında zurna diye tabir edilen bir müzik aleti olduğu anlaşılmıştır. Ceza İnfaz Kurumunda Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmeliğin 10. Maddesinde: ‘Her hükümlüye, elektrikli olmamak ve idarece belirlenen saatlerde kullanılmak koşuluyla, vurgulu çalgılar dışında saz, ud, gitar, kemençe, flüt, mızıka, ney, kanun gibi müzik aletlerinden birisi verilebilir. Birden çok hükümlünün bulunduğu oda veya koğuşlarda, bu konuda bütün hükümlülerin rızasının alınması zorunludur.’ hükümleri gereğince işlem yapılmaktadır. Ayrıca, müzik aletinin yanında bir adet 35-40 santimetre uzunluğunda bir parçanın X-Ray cihazında göründüğü ve bu parça ile hüküm özlünün kendine ve çevresine alet yaparak zarar verebilecek davranışlarda bulunabileceği düşünülmektedir.”
Kurulun flütün zurna olduğuna karar vermesinin ardından Korkmaz, Elazığ Ceza İnfaz Hakimliğine başvurdu. Buradan da flütün zurna olduğu kararı çıkarsa, flütün zurna mı, flüt mü olduğu yönündeki nihai kararı Ağır Ceza Mahkemesi verecek.