Validebağ Gönüllüleri imzaları teslim etti

Validebağ Gönüllüleri, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 19 Haziran’dan bu yana topladığı imzaları teslim etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Temmuz 2024
  • 20:00

Validebağ Gönüllüleri, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Validebağ Gönüllüleri, Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi yönetimi tarafından Validebağ Korusu içerisinde yapılan ruhsatsız yapılara ve koruyu parsellere bölme adımlarına karşı itirazlarını içeren dilekçeleri ve 19 Haziran’dan bu yana topladıkları imzaları teslim etti.

Müdürlük önünde yapılan açıklamada “Söz hakkı sadece Üsküdar halkının değil, tüm dünyada yaşayan insanların, orada yaşayan börtü böceğin, hayvanların, göçmen kuşların, bitkilerin, asırlık ağaçlarındır” denildi.

Açıklamanın devamında Öğretmenevi yönetimi şu ifadelerle uyarıldı:

“-Validebağ Korusu 1. Derece doğal SİT alanıdır, parselin tümü bir bütün olarak tescillidir. Rant hevesiyle, gerçek dışı gerekçelerle, gece yarısı operasyonlarıyla sit alanı olma özelliğini yok edemeyeceksiniz.

-Korunun ne park ne bahçe olamayacağı mahkeme kararıyla ispatlanmıştır. Koruma kurullarından onay almadan, çivi bile çakamayacağınızı öğreneceksiniz.
-Koru’da inşai faaliyetlerde bulunamazsınız, Koru’nun ekosistemine ve kültür varlıklarına zarar verici uygulamalar yapamazsınız.
-Sorumluluğunuzda olan ağaçları kaderine terk edemezsiniz.
-Korunun mezbelelik hale getirilmesine göz yumamazsınız.
-Kültür varlıklarına, doğaya, çevreye zarar veren, yüksek sesli müzik eşliğinde geç saatlere kadar düğün, kutlama vb etkinlikler yapamazsınız.
-Araçları, motosikletleri korunun içlerine, yeşil alanlarına park edemezsiniz.
-Yangın tehlikesi riskini yok sayamazsınız.

-Bütçe yok, para yok, eleman yok deyip kaçak bina, ruhsatsız büfe, yasal olmayan paravanlar yapmak yerine, Koru’nun gelecek nesillere doğal haliyle kalması için çalışmalısınız.

-Koruyu rant elde etmek için kullanmaktan derhal vazgeçiniz.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“-Yönetim, ülkemizin göz bebeği olan korumuzun sit alanı statüsünün bütüncül bir şekilde korunmasını sağlayacak bir hedefte olmalı.
-Koruya girmeden önce herkesin telefonuna otomatik olarak çevreyi, yeşil alanları, kültür varlıklarını koruma uyarıları yapılmalı.

-Motorlu taşıtların koruya girmesi engellenmeli, girenlere idari para cezaları verilmeli.

-Yangın tehlikesi için tüm tedbirler alınmalı, tatbikat yapılmalı.
-Koru cam, plastik ve diğer atıklardan acilen arındırılmalı.
-Koru’yu kirletenlere idari para cezaları verilmeli.

-Uyuşturucu kullanımı ile mücadele edilmeli.
-Koru’da plastik torba yasaklanmalı.
-Doğal, tarihi, kültürel değere sahip deremize kanalizasyon karışması engellenmelidir.

Aksi halde, ‘ben yaptım oldu’ zihniyetiyle, keyfi biçimde yaptığı her işte karşısında Validebağ Gönüllüleri’ni ve halkı bulacaktır.”